Zanimivosti

Ali že veste, kateri pripomočki za žar so prva izbira najboljših žar mojstrov?

Oglasno sporočilo
21. 6. 2018, 13.31
Posodobljeno: 21. 6. 2018, 14.24
Deli članek:

S pričetkom sezone zabav na prostem, ki potekajo v znamenju dobre volje, toplega vremena, ohlajene pijače in slastnih dobrot z žara, se vsak dober žar mojster, ki želi napraviti karseda najboljši vtis na svoje goste, srečuje z vprašanjem – katere pripomočke za žar uporabiti, da bo njegov cilj dosežen?

Arhiv
Čas je za piknik

Peka na žaru ni tako preprosta, kot se zdi na prvi pogled. Pravi žar mojster mora namreč biti pozoren na vrsto stvari – vse od priprave žara pa do priprave mesnih dobrot in drugih prilog.

Pred vsako peko moramo poskrbeti za primerno očiščen in dobro segret žar. Tega moramo v začetku segreti do najvišje temperature, četudi recept pravi drugače, saj so vroče rešetke žara za peko ključnega pomena. Te obenem tudi naoljimo, da preprečimo prijemanje ostankov mesa, ki pri nadaljnji peki uničujejo sočnost in pristen okus mesa.

Nato se lahko začne priprava mesnih dobrot, zelenjavnih prilog in ostalih dobrot z žara!

Pomembno je, da so vse kulinarične sestavine pripravljene vnaprej, obenem pa moramo poskrbeti, da imamo ves potreben pribor ves čas pri roki. Ko je žar prižgan in ko nanj položimo prvo mesno ali zelenjavno dobroto, mora ta namreč biti edina skrb pravega žar mojstra!

Thinkstock

Pri peki je pomembno preverjanje prave temperature, saj nenehno obračanje mesa neugodno vpliva na njegovo sočnost in zapečenost. Hrana z žara bo po končani peki tudi boljšega okusa, pri tem pa je ključno, da počiva. Če v meso zarežemo takoj po peki, bo namreč izgubilo pristen, sočen okus.

Kako se MasterChef 2016 loti peke na žaru?

MasterChef 2016, Darko Klemen pravi, da moramo pri začeti že pri izbiri mesa. Tega moramo izbirati skrbno, saj meso slabše kakovosti zahteva daljši čas priprave. Obenem ga moramo že pred pečenjem pravilno temperirati na sobni temperaturi, saj tako zagotovimo boljše in bolj enakomerno pečenje, obenem pa med peko ne smemo odstranjevati maščobe, saj naj bi ta mesu dala pravi pravcati kremasti okus. Ko je meso pravilno pečeno, ga odstavimo, saj mora po peki nujno počivati in se nekoliko umiriti. S tem ostane veliko bolj sočno.

Najboljši žar mojstri, med katerimi je tudi Darko Klemen, prisegajo na visoko kakovostne Rosmarino Blacksmith's izdelke, s katerimi poskrbijo za popoln piknik in odlične dobrote z žara. 

Izdelke lahko kupite tudi vi in to kar na vašem najbližjem Petrolu, z malo iznajdljivosti in truda pa si jih lahko zagotovite celo po še nižji ceni!

Med 26. marcem in 15. julijem boste namreč ob vsakem nakupu v višini 10 evrov prejeli 1 nalepko, te pridno zbirajte v zbirni kuponček in ko se ta zapolni, ga lahko predložite ob nakupu izdelka s pripadajočim popustom. Te bo mogoče kupiti med 26. marcem in vključno 29. julijem, oziroma do razprodaje zalog izdelkov.

Več o akciji preberite tukaj.