Pasja sodba

Pes Medo lahko spet bevska

G.G./STA
12. 6. 2018, 11.15
Posodobljeno: 12. 6. 2018, 11.21
Deli članek:

Županijsko sodišče v Zagrebu je lastnika psa Antona Šimonovića oprostilo obtožb, da njegov ljubljenček, šestletni pes Medo, z lajanjem kali mir sosedi v kraju Peroj blizu Pulja.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Medo je bil prvi pes na Hrvaškem, ki je imel odločbo sodišča, da preglasno laja. Sodišče v Pulju je namreč leta 2016 razsodilo, da z lajanjem moti sosedo. Sodnica je takrat določila, da psa ni treba zapirati, ga je pa je treba premestiti stran od sosedine hiše, ki je oddaljena približno 15 metrov od družinske hiše Šimonovićevih.

Lastnik se je na odločitev puljskega sodišča pritožil, psa pa je v pričakovanju sodbe umaknil z dvorišča. Zapiral ga je v hišo, po odločitvi drugostopenjskega sodišča pa ni skrival veselja, ker bo lahko Medo "znova normalen pes".

Medtem je Šimonović zgradil visok zid med svojo in sosedino hišo, "da soseda ne bi motila njegovega psa", je dejal za današnji Jutarnji list. Kot je dodal, bo morala soseda plačati tudi stroške sodišča.

Soseda je v sodnem postopku trdila, da zaradi nenehnega laježa ne more spati, kar da ji povzroča tudi zdravstvene težave. Po njenem mnenju so Šimonovićevi namerno pustili psu, da laja pod njenim oknom. Leta 2014 je sicer doživela možgansko kap.

Sodišče v Pulju je najprej leta 2015 z začasnim ukrepom Medovemu lastniku določilo 20.000 kun (2610 evrov) kazni v primeru, če bi njegov ljubljenček lajal med 20. uro zvečer in 8. uro zjutraj. Lastnik je nato vseskozi živel v strahu, da bo pes lajal.