Zanimivosti

Legendarni Ljudski vrt je spregovoril

Oglasno sporočilo
11. 6. 2018, 10.14
Posodobljeno: 11. 6. 2018, 10.31
Deli članek:

Legendarni nogometni stadion, dom najuspešnejšega slovenskega nogometnega kluba NK Maribor in težko osvojljiva trdnjava slovenske nogometne reprezentance, ima zanimivo zgodovino povezano s svojim imenom.

Na mestu kjer danes stoji nogometni stadion, je namreč Jožef Langer leta 1843 zasadil drevesa in nastal je javni drevesni park Volksgarden. Kasneje so park prodali Občini Maribor pod pogojem, da se ohrani ime. Ljudski vrt je torej že od samih začetkov namenjen - ljudem.

Ljudski vrt, kateremu je glas posodil legendarni Tone Partljič, je o svojem poslanstvu spregovoril v kratkem filmu: »Moje ime je Ljudski vrt. Rodil sem se kot javni drevesni park, leta 1952 pa sem postal nogometna trdnjava, ki jo je težko osvojiti. Moj klub osvaja številne lovorike in se uspešno bori z velikani v Ligi prvakov. Moje srce je 105 metrov dolga in 68 metrov široka zelenica. Imam 12.700 pokritih sedežev rezerviranih za naše strastne navijače. Ko se združimo, se bitje naših src sliši daleč. Skupaj smo v dobrem in v slabem. Sem ljudski vrt, ker sem namenjen ljudem. Skupaj ustvarjamo legende.«

Gre za enega izmed filmov v okviru kampanje #NALEGENDE, ki temelji na osebni izpovedi legend in njihovi navdihujoči življenjski zgodbi, ki jo sicer izpoveduje tudi legendarna znamka Zlatorog. Laško je legendarno pivo in vsak kratki film predstavlja poklon izjemnim osebnostim, ki so zaradi s svojih dosežkov, v očeh ljudi postali legende. 

V letošnji sezoni je tako v sodelovanju z legendami nastalo sedem kratkih filmov. Ivo Daneu je v legendarnem Tivoliju odigral 1:1 z Luko Dončičem in mu predal nasvet: “Luka, košarka je igra in ti jo še naprej igraj igrivo.” Veselin Vujović je pred letošnjim rokometnim evropskim prvenstvom z Zagrebu delil svoje razmišljanje: “Garati je potrebno do svojih skrajnih sposobnosti, tako v fizičnem kot tudi v psihološkem smislu. Kdor preživi postane legenda.” Petra Majdič je pred začetkom Olimpijskih iger v Pyong Čangu sporočila: “Ne bo lahko. Ampak legende se borijo.” Dušan Mravlje, ki je v življenju pretekel preko 300.000 kilometrov je sporočil: “Prava legenda tisti, ki vstane iz kavča in začne tečt.” Janez Gorišek, ki je konstruiral tri največje letalnice na svetu, je delil svojo življenjsko filozofijo: “Nenehno je potrebno ustvarjati. To ti daje moč, da premikaš meje. In ko premikaš meje, lahko postaneš legenda.” Tomo Česen, legenda slovenskega plezanja je razkril: “Po vseh naporih in bitkah, slej ko prej prideš do zavedanja, da si lahko enostavno vesel, da sploh si. Biti prisoten tukaj in zdaj. To je legendarno.”