Astrologija

Stara kot človeštvo in prav nič manj ni zanimiva dandanes

Sonči Nered Čebašek / Novice Svet24
9. 6. 2018, 21.16
Deli članek:

Planeti so poleg 12 nebesnih znamenj, 12 astroloških hiš in aspektov osnovni gradniki rojstnih kart. Med desetimi sta dva – Luna in Sonce –, ki jima pravimo svetili.

Profimedia
V sončnem sistemu se skrivajo neštete lastnosti, ki so astrologom posebna draž.

Ker so planeti glavni akterji dogajanja v astrologiji, za nobenega ne moremo reči, da je manj ali bolj pomemben.
V Sončnem sistemu si po vrstnem redu – glede na razdaljo od Sonca – sledijo: Merkur, Venera, Zemlja in njen satelit Luna, Mars, Jupiter, Saturn, Uran, Neptun in Pluton.

Kakšni so planeti po naravi in kakšen je njihov vpliv, nam je na razložila priznana astrologinja Mojca Gregorčič.

– Luna ima kot Zemljin satelit zaradi svoje bližine izjemen vpliv nanjo. Določa plimo in oseko morja, pa tudi plimo in oseko čustev posameznika.
– Sonce predstavlja razvoj in osebno rast, avtoriteto, življenjske izzive, moškega, očeta, tudi dramo in gledališče. Luna je izjemno pomemben planet v rojstni karti, še posebej pri ženskah, saj opisuje naše najgloblje potrebe, žensko dojemanje sveta, mamo, čustva, instinkte in varnost. Povezana je z romantiko, globokim čustvovanjem, osebnimi interesi, domom in zgodnjim otroštvom.
– Merkur je Soncu najbližji planet. Predstavlja razum, komunikacijo, izobraževanje, pogosto tudi nezanesljivost. Povezan je z bistrostjo, potovanji, logiko, hitrostjo, površnostjo in domišljavostjo. Prepoznamo ga v vseh oblikah komunikacije, tehnike in prometa.
– Venera simbolizira ljubezen, ženskost, čutnost in lepoto. Povezujemo jo z umetnostjo, kulturo, harmonijo in nežnostjo. Deluje v smeri odnosov, luksuza, doma, diplomacije in morale.
–  Mars je tista prvobitna narava v nas, naša osnovna energija, ki jo povezujemo s spolnostjo, strastjo, z nagonom po preživetju, pa tudi z nesrečami, vojnami in nasiljem. Deluje naglo, nepričakovano, nepremišljeno, brezčutno, nagnjen je k tekmovalnosti, podjetništvu in ambicijam.
–      Jupiter je največji dobrotnik. Zanj so značilni poštenost, sreča, pravičnost, dobrota, optimizem. Predstavlja višji um, filozofijo, moralo in izobraževanja na višji ravni. Rad ima pustolovščine, resnico, pogosto pa tudi pretirava.
– Saturn je planet, ki pomeni disciplino, vztrajnost, natančnost, skratka vse, kar omogoča trajne uspehe. Deluje počasi, resno, asketsko in hladno. Simbolizira starost, pravico, red, sistem, resnico in odgovornost. Je bog časa in neminljivosti.
–  Uran je nenaden, nepremišljen, vedno preseneča in šokira. Ljubi svobodo, eksperimente, spremembe, napredek, revolucijo, tuja pa so mu čustva, intima in bližina.
–  Neptun pomeni duhoven in nematerialen svet, povezujemo ga z umetnostjo, sanjami, vsem nejasnim, pa tudi z vsemi vrstami odvisnosti, lažmi, prevarami in psihičnimi težavami.
–  Pluton je najbolj oddaljen planet in simbolizira vse nezavedno. Ima moč preobrazbe, čiščenja, ustvarjanja novega oziroma pomeni konec in vnovični začetek. Povezujemo ga s smrtjo in rojstvom, podzemljem, kriminalom, totalitarizmom, fobijami, krutostjo in manipulacijami, pa tudi s karmo. Deluje odločno, močno in brezkompromisno, njegovo delovanje pa lahko opazimo šele, ko se ozremo nazaj.