Okusni triki

Čas je za razvade, pripravite se na žar!

Z.F. / Novice Svet24
27. 5. 2018, 08.04
Deli članek:

Po dnevih dežja je čas, da začnemo razmišljati o druženju, ki pa je še bolj zabavno ob okusni »roštiljadi«. Poznate trike za slastne čevapčiče in okusne ribe, ki se ne primejo na žar?

Dreamstime
Pri pripravi mase z začimbami bolj skoparite.

Priprava mesa ne bo od nas zahtevala posebnih spretnosti, le nekaj idej in drobnih namigov, več pozornosti bo treba nameniti žaru. Ustrezna temperatura, ko je hrano primerno naložiti na žar, je po dobre pol ure. V tem času se temperatura normalizira in ne niha več ekstremno. Medtem očistimo površino, na kateri bomo pekli in jo premažemo z maščobo. Držimo se pravila, manj je več, sploh če pečete na ploščah. Pri pečenju na rešetkah temperaturo preverimo z roko, če jo nad žerjavico lahko držimo vsaj dve sekundi, je temperatura pravšnja. Kosov mesa ne obračamo prepogosto.

MARINADA ZA MESO

Za sočen in mehak steak potrebujemo dober kos mesa, ki je nekoliko dražji (na primer rostbif, pljučno pečenko, hrbet s kostjo). Če o pravi izbiri mesa nismo najbolj poučeni, izbiro prepustimo izurjenemu mesarju. 

Meso za žar bo okusnejše, če ga boste predhodno marinirali. Uporabite lahko osnovne sestavine, kot so olje, limonin sok, zelišča in začimbe, ki dajo aromo in okus. Meso je dobro marinirati že kak dan prej, drugače je z zelenjavo, ki jo mariniramo na hitro, da ne izpusti preveč vode. Za peko lahko uporabimo vso zelenjavo z vrta (bučke, jajčevce, čebulo, papriko, česen, kumare …). Tako zelenjavo kot meso lahko med pečenjem večkrat premažemo ali polijemo z marinado, ki smo jo pripravili oziroma se je zadržala na dnu posode.

ČEVAPČIČI

Danes imamo na voljo široko ponudbo čevapčičev – špikane, piščančje, iz mešanega mesa, goveje … Kateri so najboljši, presodite sami. Če boste pripravljali maso, pa z začimbami bolj skoparite. Čevapčiči naj bi vsebovali le sol, poper in česen. Med pečenjem jih nekateri zalivajo s pivom, vendar previdno, saj vsebuje sladilo, ki na žaru karamelizira in se lahko ob previsoki temperaturi zažge, čevapčiči pa dobijo neprijeten okus.

RIBE

Za pripravo rib je zaželena močna vročina, oddaljenost od ognja naj bo vsaj od devet do 13 centimetrov. Riba se ne bo prijemala, če jo bomo dobro popivnali in osušili, mrežo pa dobro namazali z maščobo. Uro prej jo je dobro nasoliti, lahko pa pripravimo marinado iz olja, limoninega soka, timijana in rožmarina.