MRAZ KOT BOJEVNIK

Kako postopati v boju zoper pršice

Z.F. / Novice Svet24
27. 5. 2018, 20.29
Deli članek:

V nadaljevanju vam predstavljamo, kako lahko uporabite zamrzovalnik, da stvarem podaljšate življenjsko dobo, ubijete nevarne bakterije in viruse ter denimo semena varno shranite za prihodnjo sezono. Verjamemo, da vam bodo naslednji nasveti prišli še kako prav.

Dreamstime
6 ur naj bo posteljnina v zamrzovalniku, da se znebite pršic.

Zagotovo ste za katerega od trikov že slišali, a se le redko se spomnite nanj, ko se težava dejansko pojavi. In če zamrzovalnik še zmeraj uporabljate zgolj za shranjevanje mesa in zelenjave, morda veliko zamujate. Olajšajte si življenje z naslednjimi triki.

ADIJO, PRŠICE

Ta nasvet je primeren predvsem za vse tiste, ki se bojujejo z alergijo na pršice. Odeje in vzglavnike težko neprestano peremo in sušimo, pa tudi otrokove najljubše plišaste igrače, ob katerih lažje zaspi, se bodo prej ali slej razcefrale in uničile, če bodo izpostavljene nenehnemu pranju in sušenju. Če želite pršice pregnati drugače, vam svetujemo, da te stvari spravite v večje plastične vreče, recimo vreče za smeti, in jih za vsaj 6 do 12 ur postavite v zamrzovalnik. 

Dreamstime
Podaljšajte življenjsko dobo lesene deske za rezanje ali kuhalnice.

RAZHROŠČITE LES

Če so kak star leseni predmet, ki ga imate doma, denimo leseno desko, posodo ali zajemalko, napadli lesni hrošči, vendarle še ni vse izgubljeno. Za vsaj deset dni predmet shranite v zamrzovalnik – znebili se boste hroščev pa tudi jajčec, skritih v malih labirintih.

GORLJIVOST SVEČ

Da bi gorljivost sveč čim bolje izkoristili, vam svetujemo, da jih dan pred uporabo shranite v zamrzovalnik. Hladen vosek bo počasneje gorel in hkrati boste preprečili nerodno kapljanje. Če nekaj kapljic voska vendarle pade na namizni prt ali drugo blago, nikar ne ukrepajte prehitro. Vosek se bo, ko se bo posušil, odluščil z blaga. Če se to ne zgodi, pa predmet za vsaj eno uro postavite v zamrzovalnik in si nato pri odstranjevanju pomagajte s topim nožem.

OČISTITE JEANS

Če si ne želite, da bi se obarvane jeans hlače skrčile ali zbledele oziroma izgubile barvo, preizkusite naslednji trik. Namesto pogostega pranja v pralnem stroju za čiščenje raje večkrat uporabite zamrzovalnik. Nizke temperature bodo ubile bakterije, ki povzročajo smrdenje. Jeans operite le, kadar želite odstraniti madeže.