Slovenski cvet

Znanilke slovenskih balkonov in kmetij

Z.F. / Novice Svet24
27. 5. 2018, 19.15
Deli članek:

Ponekod so pelargonije že zacvetele, drugje pa bodo popki zdaj zdaj popestrili balkone, terase in vrtove z živo pisanimi barvami. V Sloveniji prevladujejo med rastlinami za balkonsko zasaditev, saj jih odlikujeta trdoživost in nezahtevnost.

Dreamstime
Že desetletja pelargonije krasijo slovenske balkone, vrtove in terase

Dreamstime
Pelargonija

Dreamstime
Dišeča pelargonija

Dreamstime
Interspecifične pelargonije

Dreamstime
Žlahtne pelargonije

Če se še niste odločili, s čim boste zapolnili svoje balkone in terase, nikar ne pozabite na pelargonije. Čeprav veljajo za skorajda »zimzeleno« rastlino, ki krasi slovenske balkone, so še zmeraj aktualne in atraktivne, vsekakor pa neobčutljive. Čudovito dišijo, koristne pa so tudi zato, ker odganjajo žuželke.

Izbira in sajenje

Pri pelargonijah imate nešteto možnosti. Izberete lahko pokončne, viseče, polviseče, takšne z zelenimi listi, barvnimi listi … Sadimo jih v večje posode ali cvetlična korita, ki jih postavimo na balkon, lahko pa jih posadimo tudi na gredico. Pelargonije so dobre sosede. Dobro se ujamejo z začimbami, cvetlicami pa tudi dišavnicami. Pomembno je le, da skupaj posadimo rastline, ki imajo podobne potrebe po vodi, soncu in gnojilih. Če boste v isto korito zasadili rože, zelenjadnice in zelišča, uporabite substrat, ki je namenjen zelenjadnicam. Podobno ravnajte z uporabo gnojil. Ne uporabljajte tistega, ki je namenjeno rožam, saj bodo te rastline naša hrana.

Uporaba v prehrani

Ali ste vedeli, da lahko pelargonije uporabljate tudi za aromatiziranje jedi in pijač? Ja, povsem zares, a nikar ne pretiravajte. Tukaj ne igrajo glavne vloge cvetovi, temveč listi. Dišeče pelargonije so v številnih različicah in vsaka izmed njih preseneča s posebno aromo, na primer queen of lemons (limona), purple unique (žvečilni gumi), lady plymount (poprova meta), orsett (okus po popru in limoni).

Pelargonije za vsak slog

Če želite vrt opremiti v sredozemskem stilu, s pelargonijami zagotovo ne boste zgrešili. Sivo zelena barva žajblja in rožmarina ali morda cvetoča sivka se bo lepo dopolnjevala z rožnatimi in rdečimi cvetovi pelargonij. Če želite pridih domačnosti in nostalgije, ne pozabite na glinene lonce in vrbove košare. Izberite viseče pelargonije, te so tipične za kmečke vrtove, ne boste pa zgrešili niti s polvisečimi in s sorto z romantičnimi vrstnatimi cvetnimi žogami. Če želite pelargonije umestiti v moderen slog, se odločite za bele in pokončne oblike, kombinirajte pa jih z različnimi travami in bršljani.