VRTNARIMO

Pognojimo s kavno usedlino in bananami

Z.F. / Novice Svet24
20. 5. 2018, 21.10
Deli članek:

Že res, da trenutno vreme naše vrtnine prijetno, če ne že celo preveč zaliva, a ne pozabimo, da nenehen dež s površine izpere tudi večino hranljivih snovi, pa tudi sicer bo kmalu nastopil čas za izdatnejše dognojevanje.

Dreamstime
Odlična gnojila boste našli tudi na travniku. Zraven koprive in gabeza naberite še njivsko preslico, kodrastolistno kislico, navadni repinec in navadno zvezdico.

Če smo pred kratkim govorili o nekoliko močnejših gnojilih, tokrat razkrivamo blaga gnojila, ki jih pripravimo hitro in preprosto ter jih nenehno uporabljamo, seveda v določenih presledkih. Z rednim gnojenjem bomo rastlinam omogočili optimalno rast, s tem pa tudi zdrav in lep pridelek. Preizkusite sestavine, ki jih najdete v domačem gospodinjstvu ali bližnji okolici doma.

BANANIN OLUPEK

Če je meso banane dobro za nas, ker vsebuje veliko kalija, je olupek več kot odlična izbira za dognojevanje rastlin. Olupek vsebuje ogromno kalija, ki ga številne rastline potrebujejo za uspešno in lepšo rast. Pomanjkanje kalija prepoznamo po rumenenju konic in robov listov, sploh pri manjših listih. Na listih se posledično tudi rade pojavijo mravlje ali celo rumene pege. Da boste rastlini čim hitreje zagotovili čim več hranila, bananin olupek zakopljite v zemljo ob rastlini ali pa ga poparite in pustite čez noč. Naslednji dan pa s tekočino zalijte rastline. Z zadostno količino kalija boste poskrbeli za prezimno trdnost rastlin, manj občutljive pa bodo na bolezni in škodljivce. Kalij je nepogrešljiv pri krompirju, fižolu in ostalih stročnicah, saj ima pomembno vlogo pri tvorbi škroba.

Dreamstime
Kavna usedlina bo poskrbela za več dušika in hitrejšo rast.

KAVNA USEDLINA

Nikar z njo v smeti, temveč k rastlinam. Kavna usedlina vsebuje ogromno dušika, ta pa pospešuje rast rastlin. Odlična je tudi zato, ker bo z rastlin odgnala nadležne mravlje in polže, priklicala pa bo deževnike, saj naj bi jim zdrobljena kava šla še posebno dobro v slast. Pomanjkanje dušika se na rastlinah kaže tako, da zgornji listi postanejo bledikavo zeleni, spodnji pa vse bolj rumeni in zgubani. Nič ne bo narobe, če boste sproti zalivali s kavno usedlino, lahko pa si pripravite tudi gnojilo, ki ga pripravite iz petih skodelic kavne usedline in 15 litrov vode. Namakajte tri dni in nato zalivajte.