PRAVILNO SHRANJEVANJE

Ste juho od včeraj pustili na štedilniku?

Zoran Franc/Novice Svet24
13. 5. 2018, 15.07
Posodobljeno: 13. 5. 2018, 15.30
Deli članek:

Da se nam hrana ne bo pokvarila, najsi bodo to suha ali presna živila najsi kuhane jedi, jo moramo pravilno shraniti. V toplih mesecih je to še toliko pomembnejše, saj je v zraku polno klic, ki hrano hitro okužijo. Tako si lahko nakopljemo prebavne težave ali se celo zastrupimo.

Dreamstime
Ne puščajte hrane na štedilniku.

Žal ni vedno vidnih znakov, kakor so plesni, slab vonj in podobno, ki nam jasno povedo, da je hrana pokvarjena. Če je le mogoče, vso surovo in kuhano hrano shranimo v hladilnik, pred tem pa jo damo v posode, ki se dajo dobro zapreti.

1 dan

stara juha, ki je ob toplem vremenu ostala na štedilniku, je zdravju že lahko nevarna.

KAM Z VROČIMI JEDMI?

Enolončnice, juhe in podobne jedi, ki jih ne bomo takoj pojedli in se v posodi, v kateri smo jih skuhali, ohlajajo zelo počasi, moramo v poletnih mesecih hitro ohladiti in shraniti v hladilniku. Najboljše je, če pokrito posodo postavimo v korito z mrzlo vodo in vodo sproti dolivamo, dokler se posoda in jed v njej ne ohladita. Kozarce z vloženim sadjem in zelenjavo dolge mesece hranimo v suhi, hladni in temni shrambi.

PA TETRAPAKI?

Tudi vse, kar je pakirano v embalaži iz tetrapaka, pločevinkah, tubah in kozarcih, denimo sokovi in druge pijače, majoneza, gorčica, marmelada, kisle kumarice in podobno, moramo po tem, ko smo originalno embalažo odprli, hraniti v hladilniku.

Vroče jedi, ki jih ne boste pojedli, čim prej ohladite in shranite v hladilnik.

Glede tega, v koliko dneh moramo ta živila porabiti, pa se ravnamo po navodilih, ki so napisana na embalaži. Vsa živila in kuhane jedi shranimo v hladilnik v dobro zaprtih posodah.

POKRIJMO IN SHRANIMO

Sadje in zelenjavo hranimo v spodnjih predalih, meso pa na spodnji polici, kjer je najhladneje. Ostanke jedi na krožnikih ali v skledah dobro pokrijemo s prozorno plastično folijo. Prav tako pokrijemo skledice s pudingom, ko jih damo hladit v hladilnik. Za shranjevanje so odlične steklene posode s tesno prilegajočimi se pokrovi.

Te so različnih oblik in velikosti. Če takšnih posod nimamo, si pomagamo s steklenimi kozarci za vlaganje, banjicami od sladoleda, lončki od skute in drugo plastično embalažo, ki pa mora biti dobro pomita.

KAVA

Neprijeten vonj, ki se je razvil v hladilniku, boste hitro pregnali, če boste v odprto posodico nasuli nekaj kave in jo čez noč pustili v hladilniku.

DIVJI KOSTANJ

V kuhinjske omarice in predale položite liste divjega kostanja. Ljudska modrost pravi, da preprečujejo naselitev moljev. 

Dreamstime
Odprte konzerve prelijte v plastično ali stekleno posodo in jih shranite v hladilnik ali zamrzovalnik.