UŽITEK VRTIČKARJEV

Čas za setev leče in nizkega fižola

Z.F. / Novice Svet24
12. 5. 2018, 20.54
Deli članek:

Maj velja za tisti mesec pomladi, ko se vremenske razmere nekoliko ustalijo in večino dni na nebu kraljuje sonce. Za rastline je v tem mesecu značilna najbujnejša rast, čeprav je letos vse prišlo nekoliko z zamikom.

Dreamstime
Maja poteka najbujnejša rast, na zelenjavo prežijo že prvi zajedavci.

Letos smo zgodnjepomladanske setve morali zaradi dolge zime, ki se je zavlekla skoraj do konca marca, prestaviti čez sredino aprila. Začetek vrtnarske sezone je bil zaradi tega precej bolj intenziven, tako kot vreme. V zelenjavnem vrtu bodo rastline v tem mesecu napredovale v sorazmerju z vremenom, vsekakor pa vam svetujemo, da ne hitite preveč, saj se vseeno velja ravnati po ljudskem izročilu o ledenih možeh in poscani Zofi, ki bodo nastopili ob koncu prve polovice maja. Čeprav je verjetnost poznih pozeb skoraj ničelna, se vam naj ne mudi, če ste se odločili za sajenje paradižnika in drugih plodovk ter sezonskega cvetja. Vseeno imejte pripravljene še koprene.

Intenzivno sejemo

Prvo solato v prvih dneh maja že pridno nabiramo, pognala pa sta tudi peteršilj in korenček. Luštrek in majaron sta se bogato razbohotila, drobnjak gre marsikje že v cvet. Čas je za setev nizkega fižola in leče, z visokimi sortami pa počakajmo do sredine meseca. Na vrt z okenskih korit presadimo paradižnik in papriko. Posadimo lahko tudi že kumarice in bučke, morda še kak teden počakamo s setvijo jajčevcev, melon in lubenic.

Pazimo se čebulne muhe

Nikar še ne odkrivajte čebule, saj je še vedno nevarna čebulna muha, ki jajčeca zalega vse od aprila. Smiselno je še nekoliko počakati tudi s pokritim porom, saj bomo tako še por nekaj časa varovali pred porovo zaviralko. V tem času se priporoča prekrivanje z mrežasto tkanino, ki ima luknjice, manjše od petih milimetrov, a jo razpremo čez loke, da se listi normalno postavljajo v zrak.

Koloradski hrošč

Če ste na vrtu že posadili krompir, ta pa je pridno vzklil, prvič preglejte spodnje strani krompirjevih listov, kamor samice koloradskega hrošča odlagajo jajčeca. Uničimo jih tako, da liste med prsti stisnemo. To še zmeraj velja za najboljši način pred to vrtno nadlogo.