OKOLJU PRIJAZNI

Čistite s soljo, kisom in limono

Z.F./Novice Svet24
13. 5. 2018, 13.00
Deli članek:

Naj bo vaše letošnje spomladansko čiščenje stanovanja ekološko ozaveščeno. Pri tem opravilu uporabite naravna čistilna sredstva in okolju prijazne pripomočke.

Profimedia
Pomladno čiščenje

Čiščenje pečice

Dreamstime
Foto

Za temeljito čiščenje potebujete sodo bikarbono in naravno milo v tekoči obliki. Proti večeru pečico poškropite z vodo in po notranjosti posujte sodo bikarbono. Na stene nanesite tekoče milo. Pustite čez noč.

Začnite kar pri pranju perila in se znebite strupenih praškov. Zelo dobra alternativa pralnim praškom so pralni oreščki. So popolnoma naraven in učinkovit nadomestek pralnih praškov. Rastejo na Himalaji, na tako imenovanih milnih drevesih, in imajo ekološki certifikat. So pralni prašek in mehčalec obenem, zato perilo ne bo samo čisto, ampak tudi mehko in puhasto. Velja poskusiti tudi z naravnimi zobnimi pastami, kajti običajne zobne paste vsebujejo umetne sestavine in kemična sladila.

Ekočistila prva v vrsti

V trgovinah so na voljo različna čistila, ki jih uporabljamo za vsakodnevno čiščenje. A večina čistil vsebuje kemikalije in toksine, ki škodujejo ne samo okolju, temveč predvsem našemu zdravju. Mnogo ljudi ima zaradi čistil težave s kožo, dihanjem ali pa čistila vsebujejo topila, ki povzročajo glavobole in razdražljivost. Čistila, ki vsebujejo natrijev hidroksid, lahko povzročijo hude poškodbe na zgornjem sloju kože. Če pride tekočina v stik z očmi ali v pljuča, pa se lahko pojavijo resne poškodbe in razjede, ki vam za vedno spremenijo življenje. Čistila, ki vsebujejo benzen, toluen, ksilen, metanol ali etilbenzen, so tudi rakotvorna. Zato raje uporabljajte ekočistila.

Očistite kuhalnik vode

Dreamstime

Najhitreje in najpreprosteje boste kuhalnik in avtomat za kavo očistili tako, da boste v rezervoar za vodo nalili 1 dl kisa, ki bo očistil vodni kamen. Postopek večkrat ponovite.

Naredite jih sami

Ekočistila lahko naredite sami, in sicer iz sestavin, ki jih imate zagotovo doma. Glavne sestavine, ki jih lahko uporabite za ekočistila, so soda bikarbona, olivno olje, zelišča, sol, limonin sok, koruzni škrob in kis. Če temu dodate še čebelji vosek, pralno sodo in rastlinska mila, imate pravzaprav vse, kar potrebujete za čiščenje.

Kopalnica

Vso kopalnico lahko preprosto očistite z mešanico, ki jo naredite iz skodelice belega kisa, četrtine skodelice sode bikarbone, skodelice naravnega rastlinskega mila in sedem litrov vroče vode. Vse sestavine dobro premešajte in s primerno krpo začnite čistiti. Beli kis, soda bikarbona in milo bodo poskrbeli za čistočo, milo pa bo še dodatno odišavilo vašo kopalnico.