Študija

Kako bo umrlo Sonce?

B.K.
8. 5. 2018, 11.05
Posodobljeno: 8. 5. 2018, 11.05
Deli članek:

Ko bo umrla, se bo naša najbližja zvezda za 10.000 let spremenila v svetleč obroč prahu.

Reuters
Sončev mrk.

Astronomi že leta ugibajo, kako se bo poslovila naša najbližja zvezda, Sonce. V študiji, sveže objavljeni v včerajšnji ediciji znanstvene revije Nature Astronomy, so britanski znanstveniki postavili nov model za napovedovanje življenjskega cikla zvezd, poroča portal Quartz.

V primerjavi z mnogimi drugimi zvezdami je Sonce srednje velika rumena pritlikavka, kar ga uvršča med manjše zvezde. Znanstveniki so zato hoteli ugotoviti, ali velikost vpliva na obnašanje zvezde ob njeni smrti.

Po več mesecev trajajočem opazovanju različnih zvezd so znanstveniki ugotovili, da je Sonce ravno dovolj veliko, da se bo pri propadu obnašalo enako kot nekatere oddaljene zvezde. Nekega dne se bo dramatično spremenilo v svetel obroč kozmičnega prahu.

Profimedia
Sončevo površje.

Srednje velike zvezde ob svoji smrti izgubijo maso. Ta pojav ustvari nekakšen izjemno močan veter, ki potisne ogromne količine prahu iz propadlega jedra navzven, s čimer ustvari svetel prstan, ki kroži okoli nekdanje pozicije zvezde. Ta prašna ovojnica, ki ima polovično maso izvorne zvezde, se nato ohlaja 10.000 let, dokler popolnoma ne izgine.

Znanstveniki se že 25 let dajejo glede tega, ali je Sonce sploh dovolj veliko, da bo ustvarilo tovrstni svetleč obroč. Sedaj se zdi, da je zmagala stran, ki je trdila, da je Sončeva masa ravno še dovolj velika za nastop tega pojava.

Sonce bo skozi opisan proces šlo čez približno 10 milijard zemeljskih let.