Varčujmo

Kako drago pa vi plačujete elektriko?

Zoran Franc/Novice Svet24
12. 5. 2018, 13.10
Posodobljeno: 14. 2. 2024, 18.39
Deli članek:

Zaradi povečanega obsega dela tako na vrtu kot v hiši ali stanovanju se po navadi povečajo tudi stroški elektrike. Pa veste, kje in kako bi lahko privarčevali in prispevali kak evro več za pot na dopust?

Profimedia
Začnite varčevati z energijo in denarjem zdaj.

Elektrika je postala samoumevna v vsakem domu in le redko pomislimo, da bi bilo smiselno z elektriko varčevati. A varčevanje bi moralo postati navada v vsakem domu, saj ne prinaša zgolj prihranka pri mesečnih stroških, temveč bistveno vpliva tudi na naše okolje. Kdaj ste se nazadnje zazrli v zvezdnato nebo, ki ni bilo svetlobno onesnaženo, in ste imeli občutek, da lahko dosežete zvezde? V otroštvu? Kdaj ste, namesto da ste brskali po telefonu, večer preživeli na terasi in poslušali naravo? Morda je čas, da ponovno obudite stare navade.

ELEKTRIKA NA VRTU

Preverite vse kable in vtičnice ter ocenite njihovo stanje. Če so kabli prepereli od sonca, iz vtičnic pa prihaja čuden zvok, jih zamenjajte in preprečite nesreče.

OGREVANJE VODE

Bojlerji so že zmeraj veliki potrošniki energije, in da bi bila poraba elektrike manjša, vam svetujemo, da bojler vključite le takrat, kadar toplo vodo dejansko potrebujete. Svetujemo vam, da razmislite o elektronski uri, na kateri lahko nastavite, kdaj naj bo bojler vključen in kdaj izključen. Ne pozabite tudi na redno servisiranje, saj slab bojler porabi bistveno več energije. Strokovnjaka prosite, da vam zniža temperaturo vode, saj je dovolj, da je voda ogreta na 60, in ne na 80 stopinj, vrelo vodo namreč le redko potrebujete. Če živite v hiši, izolirajte cevi za vročo vodo, saj se temperatura iz kleti, kjer je nameščen bojler, do vaše kadi precej hitro izgublja.

Profimedia
Preverite stanje bojlerja in nastavite nižjo temperaturo.

PAZIMO PRI RAZSVETLJAVI

Že res, da v temi ne moremo sedeti, a lahko veliko pripomoremo k temu, da čim bolj izkoristimo naravno svetlobo. Pri tem vam bodo pomagala strešna okna, ki jih lahko namestite, če živite v hiši ali mansardnem stanovanju. Sicer pa odgrnite zavese in odprite žaluzije. Pisalno mizo postavite k oknu in si ne kvarite oči. Uporabite varčne sijalke, ki bodo porabile precej manj energije kot klasične žarnice, če imate možnost, izberite LED-žarnice. Luči v prostorih, kjer se ne nahajate, pogasnite.

Profimedia
Naj luči ne gorijo po nepotrebnem. Ugasnite jih.

60 stopinj naj ima voda, ki jo potrebujete za večino potreb.

SUŠENJE PERILA

Kadar sušite perilo v sušilnem stroju, poskrbite, da bodo oblačila dobro ožeta. Centrifugo pralnega stroja nastavite na višje obrate. Če je mogoče, sušite perilo na zraku.