Nevarno vreme

Opozorilo s Sonca: bliža se ledena doba

U.K./Novice Svet24
8. 5. 2018, 06.50
Deli članek:

Vse kaže, da Sonce prehaja v naslednjo fazo, kar bi lahko, kot opozarjajo znanstveniki, pripeljalo do nove ledene dobe.

Profimedia
Znanstveniki verjamejo, da po letu 2021 prihaja mini ledena doba.

Astronomi kar malce zaskrbljeni opazujejo Sonce, saj v zadnjem času zaznavajo čedalje manj sončnih peg. To bi lahko pomenilo, da prihaja obdobje tako imenovanega sončnega minimuma, kar bi lahko pripeljalo do manjše ledene dobe. Sonce namreč deluje v ciklusu, vsak ciklus pa traja približno enajst let. V enajstih letih pride do tako imenovanega solarnega maksimuma, nato pa sledi solarni minimum, ki po navadi vodi v manjšo ledeno dobo. Sonce naj bi po zdajšnjih izračunih doseglo solarni minimum nekje do leta 2021. Nihče pa ne ve točno, kdaj.

Gre za poseben cikel

Posamezen cikel traja okoli enajst let, sončne pege pa so lahko velike od 16 pa vse do 160.000 kilometrov.

Zadnja ledena doba

Če pride do podaljšanega solarnega minimuma, bi lahko znova nastopila mini ledena doba, ki so jo znanstveniki poimenovali Maunderjev minimum. To se je zgodilo med letoma 1645 in 1715; globalne temperature so takrat v povprečju padle za okoli 1,3 stopinje Celzija, kar se morda ne sliši veliko, a so razmere sprožile globalno lakoto – po praktično vsem svetu. Tudi letni časi so se skrajšali. To je dober prikaz, kako že majhna sprememba v globalni temperaturi, v katerokoli smer, lahko drastično vpliva na življenje na Zemlji.

Profimedia
Nekatere sončne pege so vidne tudi brez teleskopa, a seveda nikoli ne smemo gledati neposredno v Sonce.

Sončne pege

Znanstveniki že dlje časa opazujejo sončne pege in iščejo njihove povezave z vremenom na Zemlji. In ugotovili so, da je zaradi nižjih temperatur manj sončnih peg, kar v bistvu pomeni, da Sonce pade v solarni minimum. V zadnjih mesecih so opazili zmanjševanje števila sončnih peg in občasno je minilo več tednov, preden so zaznali novo. V času minimuma Sonce oddaja manj toplote zaradi povečanega magnetnega valovanja. Tako se večina znanstvenikov strinja s tem, da Sonce počasi pada v minimum, dokončno pa bo v minimumu do leta 2021. Niso pa si na jasnem, kaj točno bo to pomenilo za naše podnebje.

Sončne pege Pege nastajajo v Sončevi fotosferi in so delci Sonca, ki so hladnejši od okolice, povzročajo pa jih motnje v magnetnih tokovih.

Katastrofa

Čeprav se mnogi bojijo, da nas čaka prava katastrofa, in poudarjajo, da si je treba zagotoviti zaloge vode in hrane, pa morda vse skupaj le ne bo tako pretresljivo. A znanstveniki so, čeprav so cikel predvidevali, kljub vsemu malce presenečeni, da se vse skupaj dogaja tako hitro. Tri leta je v kozmičnem času namreč izjemno kratko obdobje. Kakorkoli že, v naslednjih letih lahko očitno pričakujemo padec globalne temperature in glede na globalno segrevanje bi lahko pomislili, da to le ni tako slaba stvar, vendar je treba poudariti, da vpliva teh pojavov in dejavnikov še zmeraj ne razumemo povsem. Sicer čas, da si pripravimo prav velike zaloge hrane in vode, najverjetneje še ni prišel. Vsaj ne zaradi podnebja. A po drugi strani malce previdnosti morda le ni odveč.