PLESKANJE

Prevetrimo dom, osvežimo stene z modnimi barvami

Zoran Franc / Novice Svet24
6. 5. 2018, 20.13
Deli članek:

Pleskanje je eno izmed hišnih opravil, ki se jih navadno lotimo spomladi. Pogosto se tega lotimo zato, ker si želimo sprememb, velikokrat pa je to nuja zaradi otrok ali hišnih ljubljenčkov.

Profimedia
Če o izbiri odtenka niste povsem prepričani, izberite manjšo količino določene barve.

NERAVNE STENE

Če stene niso ravne, boste potrebovali več barve kot v primeru, da so stene obdelane z izravnalno maso. Enako velja za grobe stene.

SUHOMONTAŽA

Če so vaše stene iz suhomontažnih plošč, boste potrebovali več barve, saj te navadno »pijejo« več barve kot klasični ometi.

ORODJE

Za gladke stene izberite valčke, ki so bolj penasti, za grobe stene pa valjčke, ki so bolj kosmati in tako lažje zapolnijo luknjice.

ČOPIČI

Čopiče navadno uporabimo zgolj za detajle ali težko dostopna mesta. Pred uporabo jih za več ur namočite v toplo vodo, nato jih osušite na zraku in šele zatem z njimi barvajte.

Stene se lahko hitro umažejo in takrat, ko čiščenje s krpo ne zaleže več, je treba ponovno poprijeti za pleskarski valjček in stene prebarvati. Tako svoj dom osvežimo, očistimo in poskrbimo, da je spet videti lep. Nikar se ne bojte barv, saj bodo te prostore povsem spremenile. 

POTREBUJETE PROFESIONALCA? 

Niti ne. Takšno delo je lahko v užitek, zato se ga lahko lotijo tudi tisti, ki še nikoli niso poprijeli za pleskarski valjček. Delo ne zahteva posebnih spretnosti, pač pa veliko volje in vztrajnosti, pa tudi nekaj natančnosti, odvisno od tega, kakšne barve in vzorce želite na stenah. 

KAJ PA ODTENKI? 

Svetujemo vam, da si v bolje založenih gradbenih trgovinah ogledate palete barv in prosite, da vam barve zmešajo. Znali vam bodo svetovati tudi glede prekrivnosti barv. Če niste povsem odločeni, kakšen odtenek si želite, izberite manjšo količino določene barve, a se zavedajte, da čeprav so vam barvo pripravili v trgovini, ta morda ne bo povsem enaka kot tista, ki jo že imate na steni.

TRENDI

Če ste se odločili, da boste prebarvali kuhinjo, upoštevajte letošnji trend: izbirate lahko med različnimi odtenki pudrastih barv, za poživitev lahko izberete turkizno modro ali travnato zeleno, ne boste pa zgrešili tudi z nežno rdečo. V podobnih odtenkih se giblje tudi barvna paleta za dnevne sobe, le da je tam dodana še sončno rumena barva. 

KOLIKO BARVE POTREBUJETE

Količino barve, ki jo boste potrebovali, lahko izračunate na preprost način. Za 40 kvadratnih metrov običajno zadostuje pet litrov barve. A ne pozabite, da je to splošno vodilo; treba je namreč upoštevati več dejavnikov. Če boste barvali prvič, boste potrebovali več barve kot za kasnejša barvanja za osvežitev. Več barve boste potrebovali tudi, če boste želeli prekriti intenzivnejši odtenek, saj bo potrebnih več plasti barve.