Družinska skrivnost

Hitlerjev vnuk? Vodovodarjeva zgodba vas bo osupnila

J.P.
25. 4. 2018, 08.04
Posodobljeno: 25. 4. 2018, 08.20
Deli članek:

Slina in fragmenti lobanje ter čeljusti. Le tako bomo izvedeli.

Profimedia
Adolf Hitler leta 1934 med preučevanje zemljevida ...

V Moskvi hranijo fragmente lobanje in čeljusti Adolfa Hitlerja, ki so za Francoza edino upanje, da se za vedno potrdi ali ovrže, da je nacistični kolovodja res bil njegov dedek.

Vodovodar Philippe Loret je prepričan, da je bil njegov pokojni oče Jean-Marie Loret Hitlerjev nezakonski sin, spočet pred drugo svetovno vojno. Z njim naj bi se spečala njegova babica Charlotte Lobjoie. Pisalo se je leto 1916, ko ste se v svetopisemskem smislu spoznala na severu Francije, kamor Hitlerja kot mladega častnika s činom desetnika pripeljala vojna.

Profimedia
... in njegov vnuk 78 let pozneje.

Rusi so Francozovo zadnje upanje.

Oče se je boril proti Nemcem

Loret se še vedno spominja dneva, ko je oče njemu in njegovim šestim sorojencem razkril, da je njihov ded Adolf Hitler. "Vsi smo obmolknili, saj nihče ni vedel, kaj bi rekel. Nismo vedeli, kako bi se odzvali," je dejal 62-letnik. S tem v zvezi je zanimiv dnevniški zapis Leonarda Wilksa, britanskega inženirja, ki je na tisti dan vseh dni med prvimi pristal v Normandiji. Takole je zapisal 30. septembra 1944: "Zanimiv dan danes. Obiskal sem hišo, v kateri je v prejšnji vojni kot desetnik bival Hitler in spoznal žensko, ki je rodila njegovega otroka. Dejala je, da se njegov sin zdaj v francoski vojski bori proti Nemcem."

Na Hitlerjevi sliki iz 1916 je 19-letna Francozinja, kot jo je spoznal – med valujočim klasjem se pred soncem skriva pod rdečim šalom. Bluza nežnih barv je pod vratom odpeta, v njeni roki vile. Hitler je štel 28 let, ko ga je prvič zagledala in pobarala, kaj slika. Otrok je bil spočet v rahli opitosti. Vendar pa Hitler ni govoril francosko, ona pa le za silo nemško. "Ko je bil tvoj oče prisoten, kar je bilo zelo redko, se je rad sprehajal z mano," naj bi govorila svojemu sinu. "Vendar pa so se ti sprehodi skoraj vedno slabo končali. Pod vtisom narave se je spuščal v govore, ki jih nisem razumela. Francosko ni govoril, bentil je le v nemščini, pred njim namišljeno občinstvo. Tudi če bi govorila nemško, mu ne bi mogla slediti, saj so mi bile zgodovine Prusije, Avstrije in Bavarske španska vas." Njen odziv Hitlerju ni bil pogodu – ker ga je zlahka ujezila, raje ni rekla nič. Sicer naj bi z njo lepo delal, pravi Philippe, a naj bi bil bolj ljubosumne sorte.