POSADIMO JO NA VRT

Pike žuželk omilite z vsestransko meto

Zoran Franc / Novice Svet24
22. 4. 2018, 16.22
Deli članek:

To zelišče so pogosto uporabljale že naše babice. Načeloma zgolj za pripravo čajev, tinktur in likerjev, danes pa se je uporaba mete močno prenesla tudi v kulinarične namene. Pa veste, kako koristna je?

Dreamstime
Meta ima številne protivnetne lastnosti, vsebuje pa tudi antioksidante.

Meta ni le prijetnega vonja, ki nas hkrati ohladi in ogreje, ko pripravljamo čaj ali odlično osvežilno limonado, temveč ima številne koristne učinke na naše telo, pomaga pa tudi pri odpravljanju prebavnih težav. 

Z meto lahko hujšate 

Meta je zelišče, ki vam lahko pomaga pri izgubljanju prekomerne teže. Deluje namreč tako, da stimulira prebavne encime, ki vsrkavajo hranila iz hrane in porabljajo maščobe ter jih spreminjajo v energijo. Meta tako velja za eno od zelišč, ki pomagajo pri bolj učinkovitem pretvarjanju hrane v energijo telesa. 

Profimedia
Osvežite limonado z nekaj listi mete in si tako privoščite osvežujoč poletni napitek.

Vas obhaja slabost? Med prsti pregnetite metine liste, da razvijejo vonj, in jih duhajte. Aroma svežih metinih listov bo umirila slabo počutje. 

Prebavne težave in napenjanje 

Prebavne težave pogosto nastopijo takrat, ko si to najmanj želimo. Naj gre za napenjanje ali zvijanje, nič od tega ni prijetno in za oboje želimo, da čim prej mine. Meta pomaga pri blažitvi simptomov, saj pospešuje pretok žolča skozi želodec. Z metinim čajem boste hitro odpravili bolečino, izginila pa bosta tudi napenjanje in napihnjenost. 

Omilite spomladanske alergije 

Dve vejici metinih listov prelijte z dvema decilitroma vrele vode in pustite, da se ohladi. Nato tekočino grgrajte, nič pa ne bo narobe, če jo boste pogoltnili.

Meta poleg številnih blagodejnih snovi vsebuje tudi antioksidant, bolj znan kot rožmarinska kislina. Kemično spojino najdemo v različnih rastlinah, denimo v rožmarinu, od koder tudi ime, pa v baziliki in številnih drugih, a v večini ni niti približno tako okusna in vsestranska kot pri meti. Pri preučevanju učinkovitosti se je izkazalo, da ima odlične protivnetne lastnosti, te pa pomagajo predvsem pri blaženju alergij in pomiritvi. Če imate alergijo na pike žuželk, bo meta poskrbela za pomirjujoč in hladilni učinek na koži, hitro bo izginila tudi srbečica. Vse, kar morate narediti, je, da med prsti zmečkate nekaj listov mete in jo nato položite na prizadeto mesto. Pustite, da deluje čim dlje in večkrat na dan zamenjajte.