V nedeljo je bil na amsterdamskem sejmu pogrebništva predstavljen Sarco (okrajšava za sarkofag) – komora, v kateri je mogoče umreti s pritiskom na gumb.

Napravo sta zasnovala avstralski zagovornik evtanazije Philip Nitschke in nizozemski oblikovalec Alexander Bannink. V kapsuli bo odstranljiva krsta in posoda z dušikom, idejna očeta pa pri udejanjanju svoje vizije računata na 3D tiskanje.

Le pritisk na gumb

»Oseba, ki hoče umreti, pritisne na gumb, kapsula pa se napolni z dušikom. Sčasoma bo izgubila zavest in umrla,« je pojasnil Nitschke. Po njegovih besedah je Sarco naprava, ki bo ljudem omogočila smrt, ko se bodo zadnjo odločili.

Model naprave, ki je bil postavljen na ogled, je bil opremljen z naočniki za virtualno resničnost, da so si ljudje lahko ogledali, kako bi bilo umreti znotraj kapsule. Nitschke se nadeja, da bo prva delujoča kapsula luč sveta ugledala pred koncem leta. Načrti bodo nato romali na splet, kjer bodo na voljo vsakomur. Z drugimi besedami: s pomočjo 3D tiskanja si jo bo mogoče natisniti.

»V številnih državah samomor ni nezakonit, le pomoč. V tem primeru gre za osebo, ki se odloči pritisniti na gumb … Namesto da se postavi pred vlak,« je še dejal Nitschke.