Sončna očala

Zaščita pred soncem ali le modni dodatek

Z.F./Novica Svet24
17. 4. 2018, 07.10
Deli članek:

Pri nakupu korekcijskih oziroma dioptrijskih pa tudi sončnih očal ni pametno ostati sam, brez nasveta strokovnjaka. Tako lahko namreč hitro izberemo presvetla ali pretemna stekla, okorna očala, nepravilno obliko, neprimeren material ali pa naredimo usodno napako že pri izbiri stila.

Dreamstime
S pravilno zaobljenim okvirjem preprečimo vdor sončne svetlobe.

Tri četrtine ljudi ima ena sama sončna očala, zato je zelo dobrodošlo, če so ta izbrana preudarno in so večnamenska, tako da postanejo tudi nepogrešljiv modni dodatek.

Oblika očal se zmeraj izbira individualno, na podlagi oblike in velikosti obraza ter namembnosti. Poznamo pa nekaj osnovnih optičnih meril, ki naj bi se jih držali pri izbiri očal. To so širina izbranega okvirja, ta naj bi bila v širini temena. Za korekcijska očala je pomembno, da čim lepše sedejo v očesno jamico, s čimer dosežemo optimalne optične lastnosti korekcijskih stekel. Za sončna očala pa je pomembno, da niso premajhna. Premajhna očala namreč prepuščajo sončne žarke do očesa.

Kakšen naj bo okvir?

Pri izbiri tako korekcijskih kot sončnih očal moramo paziti, kakšen je kot izbranega okvirja, tudi ta mora biti pravšnji. Če namreč gledamo v stekla pod nepravim kotom, dobimo prizmatično, nepravilno sliko. Oblika okvirja naj bi bila izbrana skladno z obliko obraza. To denimo pomeni, da se ljudem z okroglim obrazom ne poda okvir z izrazitimi koti. Pri okvirju, barvno usklajenem z barvo las, dosežemo učinek nevtralnega okvirja, nevtralen okvir pa je lažje kombinirati z različnimi oblačili in modnimi dodatki. S pravilno zaobljenim okvirjem pri sončnih očalih preprečujemo dostop sončnim žarkom s strani. Očala pa je modro izbrati tudi glede na stil in pri tem razmisliti, za kakšne namene jih bomo uporabljali.

Okrogla oblika obraza

Če imate okrogel obraz, si omislite klasične aviatorske okvirje ali pa se držite bolj štirioglatih okvirjev. Vsekakor se je smiselno izogibati okroglim, razen če želite, da vas ljudje vidijo kot čustvenčka.

Ovalna oblika obraza

Srečneži, ki imajo ovalno obliko obraza, so zadeli žebljico na glavico. Pristajajo jim skoraj vse vrste in oblike očal; tako imajo na izbiro pestro paleto sončnih očal in z izbiro nikoli ne bodo zgrešili. Pomembno je le, da pazijo, da se očala lepo usedejo na nosni mostiček.