"Strupeno" darilo z vzhoda

FOTO in VIDEO: 2-tonskega Karla Marxa bodo pred "vandali" vse noči ščitili policisti

S.R.
14. 4. 2018, 16.30
Posodobljeno: 14. 4. 2018, 16.38
Deli članek:

Delavci so v središču nemškega mesta Trier včeraj postavili kip Karla Marxa, s katerim bodo obeležili 200. obletnico njegovega rojstva.

Profimedia
Karl Marx se je vrnil v rojstno mesto.

Ogromen bronasti kip so namestili na podstavek neposredno pred njegovo nekdanjo družinsko hišo, vendar ga še ne bodo razgrnili pred javnostjo, ta slovesnost je rezervirana za Marxov rojstni dan 5. maja.

Karl Marx je eden od očetov socializma, pod njegovim peresom pa je v sodelovanju s Friedrichom Engelsom leta 1848 nastal Komunistični manifest, pozneje pa še Kapital. Obe knjigi sta močno vplivali na politično misel v 20. stoletju.

2,3 tone težkega bronastega Marxa je mestu poklonila Ljudska republika Kitajska, vsi pa ga niso sprejeli odprtih rok. »Spomenik, ki poveličuje Marxa, je strupeno darilo iz Kitajske,« pravi Ulrich Delius, direktor neprofitne organizacije Society for Threatened Peoples. Pravi še, da je »žalostno,« da je mesto od države, ki »teror izvaja nad lastnim ljudstvom,« sprejelo darilo. Dieter Dombrowski iz Zveze žrtev komunistične tiranije je gesto označil za »bizarno.« »Marx ni bil samo znanstvenik in filozof. Položil je duhovne temelje za komunistične diktature, ki so mu sledile,« pravi Dombrowski.

Profimedia
Karl Marx se je vrnil v rojstno mesto.

»Karl Marx je eden največjih meščanov, ki jih to mesto premore, tega dejstva ne bi smeli skrivati,« pa na drugi strani poudarja župan Triera Wolfram Leibe. Mestni svet je sicer že na začetku leta 2017 izglasoval, da se darila, ki ga je izdelal kitajski umetnik Wu Weishan, ne bodo branili. Svetnik Andreas Ludwig je takrat povedal, da kip ne poveličuje Marxove ideologije, temveč spodbuja razpravo o njegovem delu. Poudaril je še pomen ohranjanja vezi s Kitajsko, saj njihovo mesto vsako leto obišče približno 50.000 kitajskih državljanov.

Mestne oblasti so opozorile, da bodo kip do slovesnosti, ko bo bronasti Marx na svoj rojstni dan prvič zadihal svež zrak, ponoči stražili policisti. Leta 1818 rojeni velikan se je rodil 5. maja v Trieru, kjer je preživel tudi prvih 17 let svojega življenja.

Profimedia
Karl Marx se je vrnil v rojstno mesto.