Nihče ni točil solz

Neverjetno: prebivalci niso želeli izdati morilca

Urban Klančnik / Novice Svet24
14. 4. 2018, 07.40
Deli članek:

Leta 1981 je bil umorjen Ken Rex McElroy, in čeprav je bilo prič več kot deset, nihče ni želel izdati morilca. To pa zato, ker so Kena vsi v mestu sovražili.

Arhiv
Kena McElroya so vsi sovražili, zato ni nihče izdal morilca.

Ken Rex McElroy se je rodil leta 1931 v mestu Skidmore v Misuriju. Veljal je za enega najhujših nasilnežev v državi. Obtožen je bil nasilništva, nadlegovanja otrok, posilstva, požiga, kraje živine in vlomov, vendar za svoje zločine ni bil nikoli obtožen, saj nihče ni hotel pričati proti njemu.

Ozadje

Ken je bil večkrat obtožen spolnih odnosov z mladoletnim otrokom, a se je z žrtvami kar poročil in problem je bil rešen. 

Ken je bil otrok Tonyja in Mabel McElroy. Imel je štirinajst starejših bratov in sester ter enega mlajšega brata. Družina je bila revna, v Misuri so se preselili iz Kansasa. Ken je pri petnajstih letih zapustil šolo in začel z manjšimi kriminalnimi dejanji. V naslednjih dveh desetletjih je bil obtožen tako rekoč vseh kriminalnih dejanj razen umora. Obsojen ni bil nikoli, saj si nihče ni upal pričati proti njemu. Imel je več kot deset otrok z različnimi ženskami in deklicami. Svojo zadnjo ženo Treno je spoznal, ko je bila stara komaj dvanajst let. Pri štirinajstih je zanosila in odšla živet h Kenu in njegovi ženi Alice. Ken se je potem ločil od Alice in se poročil s Treno, da bi se izognil obtožbi posilstva mladoletnice. Le malo po tem sta Trena in Alice zbežali od Kena in se skrili pri Trenini materi. Ken ju je našel in odpeljal nazaj domov, nato pa se vrnil k Trenini materi, ustrelil njenega psa in zažgal hišo.

Prva obtožba

Junija 1973 je bil Ken vendarle obtožen požiga, napada in posilstva, a so ga izpustili proti plačilu varščine. Leta 1976 se je sprl s kmetom Romainom Henryjem; ta je Kena nagnal, ko je streljal s puško na njegovi zemlji, Ken pa ga je nato dvakrat ustrelil. Vendar sta dva Kenova prijatelja pričala, da je bil v času streljanja z njima, in tako je bil znova oproščen.

Spor in streljanje

Leta 1980 se je eden od Kenovih otrok sprl s prodajalko v trgovini, ki je bila v lasti 70-letnega Ernesta Bowenkampa. Otrok naj bi poskušal ukrasti čokolado. Ken je začel zalezovati Bowenkampovo družino in nazadnje je Ernesta ustrelil v vrat. Na srečo je ta strel preživel, Ken pa je bil aretiran zaradi poskusa umora. A tudi tokrat so ga izpustili proti plačilu varščine. Ken je takoj po prihodu iz pripora s puško M1 Garand odšel v lokalni bar in začel na glas razlagati, kaj bo storil Ernestu in njegovi družini. Takrat so se nekateri meščani odločili, da bodo glede Kena nekaj ukrenili. Lokalni šerif jim je dejal, naj ustanovijo mestno stražo, in to so tudi storili. 

arhiv
Pred to gostilno je bil ubit Ken McElroy.

Umor Kena McElroya

Desetega julija 1981 zjutraj se je pred mestno hišo zbralo nekaj deset prebivalcev, med njimi je bil tudi šerif, in se začelo pogovarjati o tem, kako naj se zavarujejo pred Kenom. Med sestankom je na kraj prišel tudi Ken s Treno. Po informacijah policije naj bi odšla v bar. Šerif je vsem dejal, naj se s Kenom ne soočijo neposredno, nato pa se je odpeljal iz mesta. Preostali so odšli v bar in čakali, da Ken odide. Ko se je usedel v svoj avtomobil, pa ga je nekdo ustrelil. V avtomobil je bilo sproženih več strelov, dva sta ga zadela. Nihče ni poklical reševalnega vozila. Čeprav je bilo prisotnih ogromno ljudi, policija je pozneje naštela 46 prič, so vsi dejali, da so se med streljanjem skrili in nihče ni videl, kdo je sprožil strela, ki sta ubila Kena. Obdukcija je pokazala, da je bil ustreljen iz dveh različnih orožij.

Le Trena je razkrila, kdo je bil morilec

Arhiv
Le Trena je razkrila, kdo je ubil njenega moža.

Kot že rečeno, je bilo ob umoru Kena McElroya prisotnih vsaj 46 ljudi, med drugimi tudi njegova žena Trena McElroy. Bila je v avtomobilu poleg moža, ko je bil ustreljen. Vse druge priče so dejale, da so se med streljanjem skrile in niso videle, kdo je dejansko streljal. Zanimiv je tudi podatek, da nihče od prisotnih ni poklical rešilca, celo njegova žena ne. A vendarle je Trena na koncu povedala, kdo je bil strelec. Dejala je, da je Kena ustrelil Del Clement, lokalni kmetovalec, ki pa je zmeraj trdil, da je nedolžen.

Ob streljanju je bil prisoten tudi župan Steve Peters. Slednjega je Trena leta 1984 tožila in se pogodila v izvensodni poravnavi. Dobila je 17.600 dolarjev. Pozneje se je znova poročila in se odselila v Misuri, kjer je leta 2012 tudi umrla, stara 55 let. Trena je bila najverjetneje Kenova največja žrtev. Zlorabljal jo je vse od 13. leta in nesrečnemu dekletu ni pomagal nihče. Vendar pa je Trena tudi branila svojega pokojnega moža. To naj bi sicer počela predvsem zaradi dveh otrok, ki ju je imela z njim. Dejala je, da je bil Ken sicer problematičen, a ne tako, da bi ga bilo treba ubiti. Kot kaže, je bila popolnoma pod njegovim vplivom. Do poroke med njima je prišlo, ko je Ken zagrozil njenim staršem, da bo zažgal njuno hišo, če ji ne bosta dovolila poroke. Ken je očitno deloval v mestu, kjer so bili ljudje navajeni, da bolj ali manj sami rešujejo svoje težave, in zanj se je to na koncu končalo slabo. Sodišče Treni ni verjelo, da je bil strelec Del Clement.