Umazana skrivnost

»Nemarni« sušilniki za roke vas zasipavajo z drekom

S.R.
13. 4. 2018, 09.40
Posodobljeno: 13. 4. 2018, 09.45
Deli članek:

Študija je razkrila umazano skrivnost aparatov za sušenje rok, ki so nameščeni v številnih javnih straniščih.

Profimedia
Nemarneži v naših kopalnicah.

Raziskovalci, ki so svojo študijo objavili v reviji Applied and Environmental Microbiology, trdijo, da sušilniki za roke, ki vaše mokre šape po opravljeni potrebi ogrevajo s toplim zrakom, iz okolice dejansko sesajo mikrodelce blata, ki jih nato »škropijo« po vaših rokah. Ugotovili so, da zrak, ki ga iz svojih »pljuč« puhajo te naprave, vsebuje veliko več bakterij kot običajen zrak v prostoru. V zgolj 30-sekundnem sušenju lahko sušilniki v prostor usmerjeno natrosijo kar 60 različnih bakterijskih kolonij, pojasnjujejo.

»Bolj kot mešaš zrak, več bakterij bo zaokrožilo, in na straniščih je veliko bakterij,« je za Business Insider dejal avtor študije Peter Setlow. V okviru študije so proučili sušilnike v 36 staniščih medicinske fakultete na Univerzi v Connecticutu, pri čemer je več vzorcev zraka, ki je prisopihal iz neder posameznih naprav, vsebovalo celo bakterijo staphylococcus aureus, zlati stafilokok, ki ga najdemo tudi na telesu in ki lahko povzroča resne bolezni, kot sta pljučnica in meningitis. Nepresenetljivo so testi pokazali, da je bilo v zraku v bližini naprav precej manj spornih delcev, ko so bile te izključene. Kljub temu vir teh bakterij bržkone niso sami sušilniki, ti le mešajo drek, a te mikrodelce blata nato usmerjeno pihajo na vaše dlani.

»Bakterije v straniščih prihajajo iz iztrebkov, ki se lahko pri splakovanju straniščne školjke, zlasti pri tistih, brez pokrova, razpršijo po zraku,« pravi Setlow. Kakor koli, na medicinski fakulteti so »nemarne« sušilnike že začeli nadomeščati z dobrimi starimi papirnatimi brisačami, avtorji pa ponavljajo sveto zakonitost, da je pred splakovanjem školjki nujno nadeti čepico – torej spustiti pokrov.