Psi v stanovanju

V boj proti dlakam in umazanim šapam

Z.F./Novice Svet24
15. 4. 2018, 15.00
Posodobljeno: 16. 2. 2024, 08.54
Deli članek:

Pomlad je tisti čas, ko se prebudijo tudi naši kosmatinci in začnejo veselo tekati po tratah, riti po zemlji in čofotati povsod, kjer je voda. Da vaš dom ne bo preveliko razdejanje, smo vam pripravili nekaj napotkov.

Dreamstime
Igranje v blatu in lužah je spomladanska poslastica.

Zgodaj spomladi, ko je zemlja še mokra in lepljiva ter se rada oprime mehkih tačk, ki celotno raziskovanje s terena prinesejo v vaš dom, utegne biti čiščenje za kosmatinci prava nadloga. Sem spadajo še menjava dlake, ki ostane na preprogah in oblazinjenem pohištvu, in lužice sline. Žal svojih blatnih škornjev ne morejo pustiti pred vrati, tako kot ne morejo sleči umazanega kožuščka v garderobi. Uporabite naslednje trike, s katerimi boste dom obvarovali pred umazanijo, ki jo povzročajo kosmatinci.

ČAS ZA PREDPRAŽNIKE

Nabavite predpražnike in jih postavite na mesta, kjer se vaš kosmatinec največ zadržuje. Pri nakupu bodite pozorni, da bodo primerni tako za notranjo kot tudi za zunanjo uporabo. Najpomembnejše je, da predpražnik postavite pred vhodna vrata. Ta naj bo tak, da bo vpil umazanijo in vodo. Nekaj manjših preprog postavite tudi v preddverje, ne pozabite na brisačo, s katero boste psa, še preden bo stopil v prostor, očistili. Če imate možnost, izberite predpražnike, ki jih lahko operete ali umijete, a hkrati ne prepuščajo vode in tako zaščitite tla.

Dreamstime
Sedežno garnituro in ostalo oblazinjeno pohištvo obvarujte s prevlekami.

BARVE NAJ BODO TEMNEJŠE

Če ste se odločili za življenje s kosmatincem, nikar ne kupujte belega pohištva in tudi sten ne barvajte v belo, razen če boste uporabili pralne barve. Pohištvo, če je le mogoče, prebarvajte v temnejše barve, saj se boste tako izognili packam, ki jih za seboj puščajo mokri umazani repki in radovedni smrčki. Zidove pa iz previdnosti raje prebarvajte v barve kapučina, zelene odtenke in podobno.

JEDILNI KOTIČEK

Pasji jedilni kotiček je dobro še posebej izdatno opremiti. Na stene položite oblogo iz plute, ki jo lahko sperete. Pod posode položite plastične podloge, ki jih po navadi uporabljamo tudi za na mizo, in tako preprečite, da bi se hrana, ki leti naokrog, zažirala v tla, razlita voda pa ne bo napihnila parketa. Posodice poškropite z oljem in preprečite, da bi se hrana grdo zasušila na posodo za hrano. Drugače pa pazite na higieno, ki je pomembna tako za vas kot za vašega ljubljenčka.