Uporabne in uporabljene so vselej in povsod, zato jim je tudi treba nameniti več pozornosti, kot jim je namenjamo običajno. Preden pa se posvetimo njihovemu vzdrževanju, še nekaj uporabnih nasvetov. Poskrbite, da bo v vašem domu imel vsak svojo brisačo, in tako preprečite, da bi se bakterije in nevarna bolezenska stanja prenašala na vse člane družine. Imejte ločene brisače za obraz in telo ter prav tako za noge. Tako boste preprečili prenašanje okužb z glivicami in drugih kožnih obolenj. In če je le mogoče, brisače menjujte vsaj na tri dni.

ŽIVLJENJSKA DOBA

Življenjska doba brisač je odvisna od njihove uporabe in predvsem vzdrževanja. Če boste brisače posušili po vsaki uporabi, jih redno prali in pazili, kateri pralni prašek in mehčalec uporabljate, jim boste zagotovili dolgo življenjsko dobo. Preverite torej, ali tudi sami delate napake, ki brisačam krajšajo rok uporabnosti.

AGRESIVNA SREDSTVA

Pozorno izbirajte sredstva, s katerimi boste prali brisače. Vaš dom ne potrebuje prav sterilno čistih brisač, saj se vanje večinoma brišejo samo družinski člani. Ne uporabljajte pralnih sredstev z dodatki belil in lugov, saj boste tako skrajšali življenjsko dobo brisače. Pozorni bodite tudi na to, ali se na barvnih brisačah pojavljajo bele pike. Te so lahko tudi posledica agresivnih mil za preprečevanje aken, ki razbarvajo tkanino, lahko pa so za razbarvanje krive zobne paste z dodanimi belili za beljenje zob.

VLAGA

Naslednja v vrsti uničevalcev je vlaga. Če brisače vlažne obesite na obešalnik, se lahko v njih razvijejo plesni in bakterije, ki so nevarne tako vam kot tkanini. Opazite jih lahko po temnih lisah, še prej pa jih boste zavonjali, saj imajo vonj po kislem in zatohlem. Brisače zato raje po vsaki uporabi dobro posušite in jih obesite na ločene obešalnike.