Lestvica najboljših

Najboljše mesto za življenje na svetu je ... Ljubljana? Žal ne

T.L.
20. 3. 2018, 14.32
Posodobljeno: 21. 3. 2018, 11.47
Deli članek:

Nikjer se ne živi tako lepo kot na Dunaju, je že devetič zapored potrdila raziskava mednarodnega svetovalnega podjetja Mercer.

Mercer/Predstavništvo mesta Dunaj v Ljubljani
Dunaj je nepremagljiv že deveto leto zapored.

Že deveto leto zapored se je avstrijska prestolnica med 231 mesti prepričljivo zavihtela na vrh lestvice mest z najvišjo kakovostjo življenja, je pokazala raziskava raziskavi Quality of Living. To je na osnovi 39 kriterijev - zajemajo standarde zdravstvene oskrbe, politično stabilnost, gospodarsko lego, izobraževalni sistem, stanovanjski trg in varstvo okolja - ocenilo mednarodno svetovalno podjetje Mercer. 

Prva tri mesta ponovno zasedajo nemško govoreča mesta Dunaj, Zürich in München, pri čemer si letos tretje mesto München deli z novozelandskim Aucklandom. Med severnoameriškimi mesti se je najvišje uvrstil Vancouver, ki je na petem mestu. Ljubljana je letos s 76. mesta napredovala na 75. Iz vzhodne Evrope se je najbolje uvrstila Praga na 69. mestu. 

Po terorističnih napadih je Stockholm zdrsnil za tri mesta (23), Oslo (25) in Lizbona (38) pa sta skočila za šest oziroma pet mest. Zaradi nenehnih prometnih zamaškov in onesnaženega zraka je London padel za eno mesto in je na 41. mestu. 

Na repu lestvice se je znašlo iraško glavno mesto Bagdad.

Najboljše ocene je Dunaj prejel zaradi odlične ponudbe javnih storitev, splošne varnosti, dobro strukturiranega javnega prevoza kot tudi številnih kulturnih dogodkov in možnosti preživljanja prostega časa.

Lestvica Mercer je v osnovi sicer namenjena multinacionalnim družbam in vladam kot pomoč pri razvrščanju svojih zaposlenih na delovna mesta po vsem svetu in določanju ustrezne višine plač, vendar mesta ovrednoti z najrazličnejših vidikov. 98 odstotkov ocene sestavljajo zanesljivi podatki, ki jih podjetje pridobi od neodvisnih inštitutov in uradov. Ostala dva odstotka ocene sestavljajo odgovori delavcev v tujini (angl. expats), ki praviloma za omejeno obdobje iz tujine pridejo v mesto zaradi dela.