Prazniki

Velikonočna pojedina, ki se ji ne boste mogli upreti

Oglasno sporočilo
23. 3. 2018, 09.51
Posodobljeno: 23. 3. 2018, 09.53
Deli članek:

Velika noč je največji krščanski praznik, a hkrati praznik poln dobrot, ki razvajajo tako oči kot tudi naše brbončice. Poskrbite, da bo letošnja velikonočna miza tista, o kateri se bo govorilo.

Profimedia

Eden izmed največjih običajev, povezanih z bližajočo se veliko nočjo, je zagotovo hrana, ki ponazarja krščanske simbole in hkrati marsikateri gospodinji predstavlja tudi velik kulinarični izziv. Prav vsaka si seveda želi, da bi bila njena miza za velikonočni zajtrk tista, o kateri bi se še dolgo govorilo. Od okusne velikonočne šunke, popolno obarvanih pirhov – do ravno prav pekočega hrena. Piko na i pa doda še praznična dekoracija, za katero lahko na preprost način letos poskrbite sami.

Vse sestavine za omenjene dobrote najdete v Sparu, ki je tudi letos poskrbel za bogato ponudbo raznolikih jedi in slastne recepte za obloženo velikonočno mizo. Našli boste tudi izvirne ideje in številne izdelke za pristno velikonočno dekoracijo, ki si jo bodo vsi zapomnili.

Velika noč je tisti praznik, za katerega se za mizo zbere cela družina. Velikonočni običaji in sama tradicija segajo močno v zgodovino. Dobrote, ki jih postrežemo, niso kar naključno izbrane, ampak s seboj nosijo globoko simbolno sporočilo. Suho meso oziroma velikonočna šunka predstavljata Kristusovo telo. Rdeči pirhi, pisanke ali pisanice predstavljajo kaplje krvi, koren hrena predstavlja žeblje, potica in ostala peciva v obliki šarklja pa trnjevo krono. Prav vsako tradicionalno jed je mogoče pripraviti tudi na drugačen in inovativen način. Številne ideje, ki vam bodo pri tem pomagale, je letos na svojem portalu Jedel.bi zbral tudi Spar in tako poskrbel, da bo priprava na ta družinski praznik močno olajšana.

Profimedia

Kljub izvoru praznika so ga v Sloveniji za svojega vzele številne družine. Že sama priprava jedi lahko v dneh pred praznikom predstavlja priložnost za druženje in preživljanje kvalitetnega časa z najbližjimi. Otroško veselje ob njihovem ustvarjanju v kuhinji in ob pisano obarvanih jajcih bo nepopisno. Za letošnjo veliko noč poskrbite, da bo hrana tista, ki bo v središču namizne dekoracije. Ne pozabite na klasično potico, obarvana jajca, nariban hren in narezano šunko. Lahko pa naredite tudi korak naprej in vsa ta živila pripravite na bolj moderen način, ki bo vašo družino zagotovo pustil brez besed. Tukaj lahko najdete nekaj odličnih idej, ki bodo vaš velikonočni meni dvignile na višjo raven. Pri pripravi menija in dekoraciji pa si lahko pomagate tudi s številnimi že pripravljenimi izdelki

Ob tem ne pozabite tudi na dejansko namizno dekoracijo, ki naj ima samo en namen. Predstavlja naj piko na i vaši kulinarični poslastici. Tudi za to so poskrbeli v Sparu. V ponudbo so vključeni številni elementi, ki bodo popestrili vašo praznično mizo. Seveda niso pozabili niti na vaše najmlajše – preverite pestro ponudbo čokoladnih zajčkov in jajčk.

Vaši pirhi bodo letos izstopali ravno zaradi raznolike Sparove ponudbe zanimivih in drugačnih barvil, s katerimi lahko obarvate svoja jajca. Na koncu pa jih lahko razstavite v košaricah, ki jih popestrite z velikonočno travo. Oboje pa seveda najdete v vseh SPAR in INTERSPAR prodajalnah.

Kaj lahko pripravite?

Spar je na svojem portalu Jedel.bi pripravil številne ideje in recepte za pripravo okusnih velikonočnih dobrot. Katere boste uvrstili na svoj meni? Pomagajte si s spodnjimi nasveti!

Šunka v testu je tradicionalna oblika velikonočne šunke, ki je že leta priljubljena tudi v Sloveniji. Vi pa jo lahko pripravite še nekoliko drugače. Testo za kruh oblikujte v obliki zajca, ki je tradicionalno močno povezan s tem praznikom. Tako bo na nedeljsko jutro sredi mize blestel zelo okusen zajec, ki bo v trebuščku skrival šunko, ki se ji ne bo želel nihče upreti. 

Profimedia

Hren naj ne bo samo nariban ampak ga pripravite v obliki namaza. Potrebujete samo skuto, hren, nastrgano lupinico limone ter sol in poper. Celoten recept pa najdete TUKAJ!

Ni potrebno, da pirhi služijo le kot barvna dekoracija. Umestite jih lahko tudi v druge jedi. Prepričani smo, da bo velikonočni hlebec s sezamom in pirhi požel veliko pozornosti. Pripravite pa lahko tudi velikonočno belo juho ali praznična polnjena jajčka. Poskrbite, da jajca pripravite na drugačen, nekoliko bolj inovativen način. Morda celo v obliki sladice? Za letošnjo veliko noč preizkusite recept, ki ga najdete spodaj in vas bo zagotovo navdušil. 

Beljakovi vetrci s kremnim polnilom

Sestavine za 4 osebe:

- beljak 100 g
- sol 1/2 žličke
- sladkor 200 g
- 1 žlica kurkume ali 1 žlica bio banane v prahu
- 1 žlica bio jagod v prahu ali 1 žlica rdeče pese v prahu
- bio pomarančna lupinica 1 žlica
- maslo 50 g
- sladkor v prahu 40 g
- kisla smetana 20 g
- mascarpone 50 g
- kokosova moka 40 g
- skuta 150 g

Priprava: 

V večji skledi stepemo beljake in sol. Na nizki hitrosti stepamo do rahlega snega, približno 2 - 3 minute.

Med mešanjem postopoma (po žlicah) dodajamo sladkor. Stepamo še 4 - 5 minut, da dobimo čvrst, svetlikajoč beljakov sneg.

Stepene beljake enakomerno razdelimo v tri skodelice. V vsako skodelico dodamo žlico poljubnega naravnega barvila za živila (za rumeno barvo: kurkuma in banana v prahu, za rdečo barvo: jagode v prahu ali rdeča pesa v prahu, za oranžno barvo: pomarančna lupinica), dobro premešamo in vsako zmes posebej napolnimo v brizgalno vrečko z okroglim nastavkom.

Večji pekač obložimo s papirjem za peko in nanj nabrizgamo majhne kupčke z vdolbinico v sredini (prostor za nadev).

Pečico segrejemo na 100 °C. Pekač postavimo v pečico na srednjo višino in pri tej temperaturi pečemo beljakove vetrce približno 100 – 120 minut, oziroma dokler enostavno ne odstopijo od papirja za peko.

Medtem pripravimo kremno polnilo: V skledi dobro premešamo maslo, sladkor v prahu, kislo smetano, maskarpone, kokosovo moko in skuto. Mešanico nadevamo v brizgalno vrečko z okroglim nastavkom in z njo napolnimo pečene in ohlajene beljakove vetrce. Poljubno posujemo z barvnimi mrvicami in postrežemo.