NOČNA MORA

Kako odpraviti dolgove? Odpravite napake

Zoran Franc / Novice Svet24
21. 3. 2018, 07.00
Deli članek:

Že res, da si brez kreditov, hipotek in lizingov dandanes ne znamo predstavljati življenja, a kljub vsemu temu in dodatnemu delu, ki ga marsikdo prevzame na pleča, da bi živel kolikor toliko spodobno življenje, se zdi, da dolgovom kar ni konca.

Dreamstime
Denarja, če je le mogoče, si ne izposojajte, odpovejte se razvadam.

KREDITNE KARTICA

Kreditne kartice se zdijo nadvse privlačne, a gre pri tem pravzaprav za zapravljanje denarja, ki ga (še) nimamo in ki ga morda ne bomo nikdar imeli. Profitiramo zgolj prvi mesec, ko imamo ob razpoložljivem denarju na voljo tudi kredit.

VARČEVANJE

Če se odrečete samo eni kavi dnevno, boste na koncu meseca obdržali med 30 in 40 evrov, ki jih lahko daste na stran. Sčasoma boste nabrali dovolj denarja, da boste lahko z njim razpolagali tudi v hujših časih.

Hudič se skriva v podrobnostih, pravi rek, in finančni strokovnjaki se strinjajo, da so male, vsakdanje in na videz nepomembne stvari tiste, ki nas navadno spravljajo v brezdanje brezno dolgov.

LOPOVI SO NAPAKE

Preden zaprosimo za finančno posojilo, nas večina prej preračuna, kolikšen mesečni dolg še lahko zmoremo, in redko nase prevzamemo več, kot smo zmožni odplačevati. A kljub natančnim preračunom se nam ves čas zdi, da se naši dolgovi poglabljajo, da denar kar puhti, da se življenjske dobrine skrivaj dražijo in da je nasploh nemogoče priti do zneska, pri katerem bi nam na mesec celo kaj ostalo. Nenehno se sprašujemo, kam denar pravzaprav gre, sploh če spadamo med tiste, ki svoj mesečni proračun skrbno načrtujejo že vnaprej. A verjeli ali ne, velika posojila niso tista, ki sušijo naše denarnice. Najhujši lopovi so navadno drobne napake, ki jih verjetno počnemo vsi, pred njimi pa nas svarijo tudi finančni strokovnjaki.

NE POSOJAJTE DENARJA!

Težko je odkloniti pomoč prijatelju ali družinskemu članu v stiski, a če ste že sami povsem na tesnem z denarjem, se boste pač morali naučiti reči ne brez slabe vesti. Če na kakšnem računu nimate vezanih nekaj tisočakov, ampak imate na strani zgolj denar za stanovanjske stroške in najemnino ter gorivo do konca meseca, potem denarja v resnici nimate. Če denar, ki ga že imate pripravljenega za lastne izdatke, posodite, vrnejo pa vam ga ne pravočasno, boste sami v dolgovih, zaradi česar se boste morda morali zateči k dodatnim posojilom, kar bo samo še poglobilo vaš dolg. Prijatelju v stiski pomagajte drugače. Dokler si finančno ne opomore, ga denimo vabite k sebi na kosilo ali pa mu pomagajte pri iskanju službe. Nikar pa mu ne posojajte denarja, ki ga tudi sami krvavo potrebujete.