Presajamo

Kdaj zamenjati zemljo v loncih?

R.T. / Revija Zeleni raj
18. 3. 2018, 12.30
Deli članek:

S časom se prst v posodah, v katerih gojimo sredozemske rastline ali druge okrasne grme in drevesca, izčrpa, izgubi zračnost in zato vse bolj zadržuje vodo. Kaj torej storiti in kako pogosto presajati?

Dreamstime
Dober substrat za orhideje prepoznamo po enakomerno velikih, nepreperelih kosih lubja, ki jih je več kot šotnega mahu.

Še posebno se izčrpajo substrati, ki so zasnovani na šoti. Zato je treba večino posodovk presaditi vsaj vsako drugo leto, saj medtem tudi korenine zasedejo ves razpoložljivi prostor v posodi.

Dreamstime
Ko korenine zavzamejo ves prostor v posodi, je treba ukrepati.

MAREC JE ČAS ZA PRESAJANJE

Tako pogosto presajanje pa ni potrebno pri tistih posodovkah, ki rastejo počasi in smo jih že prvotno posadili v ustrezen substrat, pretežno sestavljen iz gline z dodatki. Pravi čas za presajanje je, tik preden rastline začno rasti, običajno marca. Tako bodo korenine pognale svežo rast v novo, zračno in s hranili bogato okolje. Najprej rastlino previdno izlončimo iz posode, nežno odstranimo ostanke starega substrata izmed korenin in porežemo dele štrlečih korenin, predvsem tiste, ki so se med rastjo ovile okoli notranje stene posode.

Če zgolj nasujemo nekaj svežega substrata, pazimo, da z vsipanjem sveže mešanice dobro zapolnimo praznine na obodu posode.

POSTOPEK

Izberemo večjo posodo, z največ deset centimetrov širšim premerom, in vanjo nasujemo plast drenažnega peska, ali da bo posoda lažja, koščke stiropora. Na drenažno plast nasujemo toliko novega substrata, da postavimo rastlino s koreninsko grudo na pravo višino, torej tako, da bo vrh koreninske grude tik pod vrhom posode, enako kot prej. Če večje posode nimamo ali nimamo možnosti, da bi premikali staro, lahko rastlino znova posadimo v isto posodo. To prej dobro očistimo, skrtačimo ali celo operemo in posušimo. Pri takšnem načinu presajanja moramo rastlini porezati korenine samo na eni strani, da je ne bi preveč prizadeli, in jo potem znova posaditi, kot je opisano zgoraj, z dodajanjem svežega substrata.

HITRA POMOČ

Rastlinam, ki rastejo počasneje, lahko vsako leto pomagamo tako, da previdno odgrnemo gornjih nekaj centimetrov substrata in ga zamenjamo s svežo mešanico. Prav tako ne pozabimo dodati nekaj zrnc počasi topnih gnojil.