So odkrili sveti gral?

Zagotovljena 100-odstotna smrtnost, a živeli boste večno

S.R.
14. 3. 2018, 18.20
Posodobljeno: 14. 3. 2018, 19.33
Deli članek:

Konzervirali bi vaše možgane, vendar vas morajo najprej usmrtiti.

Profimedia

V iskanju svetega grala sodobnega sveta, torej večnega življenja, če že ne večne mladosti, nekatera podjetja podirajo meje sprejemljivega ali okusnega. A človeška narava je zanimiva reč, zato so ob naslednji novici mnogi zastrigli z ušesi.

Storitev, za katero globokožepe mecene išče zagonsko podjetje Nectome, je v javnosti naletela na precej buren odziv. »Kaj če vam razkrijemo, da lahko ustvarimo varnostno kopijo vaših možganov?« so zapisali na svoji spletni strani.

Obljubljajo namreč tehnologijo, s katero bo mogoče umetelno konzervirati možgane, kar naj bi jim omogočal visokotehnološki postopek balzamiranja. Če jim gre verjeti, lahko s svojo kemično raztopino vaše možgane v popolnosti konzervirajo za več sto, če ne več tisoč let. V čem je smisel, se bo vprašal bralec? Domnevajo, da bo nekega dne v prihodnosti znanost na tem področju napredovala do te mere, da bo mogoče vaše v času zamrznjene možgane prenesti v digitalno obliko in jih ponovno zagnati v računalniški simulaciji. Tako bo nekdo, ki mu bodo po glavi rojile vam znane misli, na nekem prihodnjem strežniku znova lahko vonjal rožice.

A zadeva ni tako preprosta, ima pa tudi grozljivo stran. Za uspeh njihovega načina balzamiranja je namreč ključno, da so možgani sveži. Pri podjetju pravijo, da bi za začetek sprejemali ljudi z neozdravljivimi boleznimi, ki bi jih za čas, ko jim bodo v vratne karotidne arterije črpali kemikalije, priključili na aparate. Seveda obljubljajo splošno anestezijo. Storitev je »v 100 odstotkih primerov smrtna,« pravijo.