Pač zamrzne

FOTO: So zimski Bled morda obiskali Nezemljani?

U.K. / Novice Svet24
15. 3. 2018, 07.05
Deli članek:

Vsi poznamo kroge v žitnih poljih, očitno pa nastajajo tudi na ledu.

Ian Middleton
Krogi bi lahko nastali zaradi metana, ali zaradi tokov.

Precej skrivnostne fotografije z Bleda nam je poslal Ian Middleton, fotograf iz Anglije. »Lahko si predstavljate moje presenečenje, ko sem zagledal nenavadne kroge na jezeru. Moj sin je navdušeno zaklical, da je jezero zamrznilo, a ko sem dobro pogledal, sem videl nenavadne kroge,« je povedal. Seveda je takoj pograbil fotoaparat in napravil več posnetkov.

Ian Middleton
Ian se je pogovoril z duhovnikom v cerkvi na otočku in ta mu je dejal, da tako pač zamrzne Blejsko jezero. Začne z malimi krogci in nato zamrzne v večje.

Vzroki

Dejstvo je, da so krogi v ledu prav tako skrivnostni kot tisti na poljih, če ne domnevamo, da so jih tam ustvarile človeške roke. Tudi Ian je bil povsem zbegan, saj kaj takšnega ni videl še nikoli. Kot je ugotovil tudi sam, je eden od redkih primerov, ko so opazili takšne kroge, tisti iz Rusije, z Bajkalskega jezera. Tam naj bi orjaški krog, ki so ga opazili iz vesolja, napravil metan, ki je uhajal iz dna jezera. Druga možnost je, da kroge ustvarjajo tako imenovani vrtinčni tokovi znotraj jezera.

Ian Middleton
Nekateri verjamejo, da jih povzročajo Nezemljani.