Nova pridobitev

FOTO in VIDEO: O slovenskem križišču poroča ves svet

T.L.
14. 3. 2018, 08.55
Posodobljeno: 14. 3. 2018, 10.31
Deli članek:

S premerov sedmih metrov tehta tri tone.

Bobo
Spomenik, posvečen tehnologiji veriženja blokov (blockchain) so marca postavili v Kranju.

O Sloveniji znova poročajo svetovne agencije, tokrat pa ne gre za spor s Hrvaško in Piranski zaliv, uvrstitev Slovenije na sezname turističnih biserov ali destinacij za leto 2018, ali kaj podobnega, ampak za krožišče v Kranju. Znano je, da so Slovenci v svetovnem vrhu kriptosveta in s tem povezanih tehnologij, v Kranju pa se lahko pohvalijo s prvim obeležjem, ki je namenjeno tehnologijam blockchain.

Bobo
Krožišče, o katerem govori svet.

Na presečišču Ceste Staneta Žagarja in Gregorčičeve ulice so namreč odprli prvi tovrstni spomenik -, ki je po poročanju agencija Reuters - tudi prvi na svetu. Obeležje s premerom sedmih metrov tehta tri tone in je okrogle oblike z znakom za kriptovaluto bitcoin in dvema navpičnima črtama v sredini, ki pa ponazarja blockchain tehnologije in ne neposredno kriptovalute bitcoin.

Bobo
Krožišče, o katerem govori svet.

"Na naši Facebook strani smo prosili ljudi, naj se odločijo, kaj naj postavijo v krožišče in to je bila ena od prvih idej, ki smo jih prejeli ... Kranj ima veliko podjetij, ki se ukvarjajo z visoko tehnologijo," je za Reuters povedal župan Boštjan Trilar. Postavitev obeležja sta financirali lokalni podjetji, ki uporabljata blockchain tehnologijo, in sicer podjetji 3fs in Bitstamp.

Vpetje obeležja na povezovalno krožišče med Cesto Staneta Žagarja, Gregorčičevo in Zoisovo ulico simbolizira "decentraliziranost povezovanja, ki ne ponazarja zgolj dostopa do ene točke, marveč ponuja prehod do izhodišč, ki posamezniku nudijo več poti. S tem spominsko obeležje ne bo središčno, marveč bo vzpostavljeno kot povezovalna točka kranjskega urbanega ekosistema, kar simbolizira omreženost in povezljivost," so pred torkovo otvoritvijo zapisali na Mestni občini Kranj. 

Z odkritjem obeležja pa tako Slovenija kot mesto Kranj v svet pošiljata sporočilo njune odprtosti za digitalizacijo, dojemljivost za uporabo novih tehnologij ter gostoljubnost za napredno miselnost, so ob priložnosti še sporočili iz Kranja.

Bobo
Krožišče, o katerem govori svet.