"Družabno" prvenstvo

Vrača se tekmovanje za teniške rekreativce, ki ga ne smete zamuditi

G.G.
9. 3. 2018, 09.40
Posodobljeno: 9. 3. 2018, 09.41
Deli članek:

Časa za trening zmanjkuje, za prijavo na tekmovanje pa je še nekaj dni. O čem govorimo? O najpomembnejšem turnirju za teniške rekreativce v Sloveniji.

Profimedia
Fotografija je simbolična
Kralj in kraljica rekreativnih tekmovanj
Aleš Maček in Lea Sunarič sta daleč najuspešnejša rekreativca, saj sta po vrsti osvajala naslove državnih prvakov (poletnih in/ali zimskih). Maček je svojo prvo tekmo med rekreativci izgubil šele leta 2015, ko smo v slovenski rekreativni tenis tour »pripustili« bivše tekmovalce.

DP za rekreativce v tenisu bo na sporedu 17. in 18. marca v teniškem centru Dolgi most v Ljubljani. Prijavite se lahko TUKAJ, ampak le do četrtka. Ob 18.01 bo že minuto prepozno.

Na tem mestu podajmo kratek oris t.i. slovenskega rekreativnega tenis toura.

Revitalizacija "tekmovalnega" rekreativnega tenisa v ljubljanski kotlini se je začela okoli leta 2010 z začetkom Ljubljanske rekreativne teniške lige, junija 2012 pa je bilo organizirano (neuradno) državno prvenstvo za rekreativce v Kamniku. Udeležilo se ga je kar 60 igralk in igralcev. Zmagal je Aleš Maček iz Radomelj, ki je v naslednjih letih nizal zmage in postal strah in trepet nasprotnikov. V finalu je ugnal Damjana Kropivška iz Kamnika, tretjo mesto pa je osvojil danes že legendarni Tone Komar iz Ljubljane. V ženski konkurenci je naslov državne prvakinje osvojila Lea Sunarič (Žalec), v finalu je premagala Karmen Kristan (Vače pri Litiji), tretje mesto pa je osvojila Zorislava Ašič Kovač (Izlake).

Matjaž Pogačar
V Kamniku je leta 2012 slavil Aleš Maček (v sredini), drugi je bil Damjan Kropivšek (desno), tretji pa Tone Komar.

56 tekmovanj v štirih letih

Idejni vodja tekmovanja, Kamničan Matjaž Pogačar, se spominja, da je bilo to prvenstvo res neuradno, saj je bilo Društvo igralcev tenisa Slovenije (DITS) ustanovljeno nekaj mesecev kasneje. Začela se je "zlata doba" rekreativnega tenisa. Po Sloveniji so se obstoječim pridružile nove lige, igralci pa so se srečevali na turnjih DITS-a. Veliko pove podatek, da je bilo v naslednjih štirih letih pod okriljem DITS-a izvedenih 56 tekmovanj tako v konkurenci posameznikov kot tudi dvojic in to v vseh slovenskih regijah (razen Prekmurja) in večjih mestih.

Proti Mengšu sredi noči

"Naša tekmovanja so gostili Ljubljana, Kranj, Velenje, Kamnik, Domžale, Ptuj, Litija, Novo mesto, Portorož, Bled, ... Največ igralcev je bilo prijavljenih na odprtem prvenstvu Velenja avgusta 2012, takrat je zaigralo kar 83 igralcev. Med dvoranskimi tekmovanji je z 80 udeleženci "prvak" odprto prvenstvo Mengša v Harmoniji februarja 2015," izpostavlja Pogačar. Nekateri so se iz skrajnih koncev Slovenije proti Mengšu odpravili praktično v nočnih urah. Še danes jim ni žal. Med skeptiki je bilo nekaj bojazni, da zaradi velikega števila prijav tekmovanje ne bo izpeljano v dveh dneh na samo treh igriščih. Motili so se. Turnir je uspel, prijetno je bilo tudi druženje.

Matjaž Pogačar
Prva in druga v Velenju januarja 2013. Lea Sunarič (levo) in Karmen Orter Divjak.

Rekreativci pod Teniško zvezo Slovenije

TZS prireja 24. marca v teniškem centru Millenium v Ljubljani državno prvenstvo v dvojicah v konkurenci moških do 85, do 105 in nad 105 let ter v absolutni ženski kategoriji.

"Ker je bila zgodba DITS-a oziroma slovenskega rekreativnega tenis toura kar uspešna, so na Teniški zvezi Slovenije (TZS) dobili idejo, da bi rekreativce sprejeli pod svoje okrilje," razlaga Pogačar. S tem bi dobili skoraj 300 novih članov-rekreativcev in nenazadnje tudi del prijavnine na tekmovanja. Prišlo je do soglasja, da rekreativni tenis tour "prevzame" TZS, ki naj bi organizacijo dvignil še na višji nivo. Leta 2016 so tako tekmovanja že potekala pod okriljem TZS, ustanovljena je bila Rekreativno-veteranska organizacija RVO, operativno pa je zadeve vodil Pogačar. Vse pa ni šlo po načrtih. TZS ni izpolnila obljub po dvigu standardov izvedbe tekmovanj, nezadovoljstvo med mnogimi igralci se je večalo in število igralcev na tekmovanjih je drastično upadlo. Pogačar je konec leta 2016 odstopil kot operativni vodja tekmovanj.

Matjaž Pogačar
Najboljši na turnirju v Velenju leta 2013. Zmagovalec Aleš Maček (tretji z leve) je v finalu premagal Jerneja Ajda (skrajno desno). Tretji je bil Jože Gorenc (drugi z leve), četrti pa Miha Ogrič.

Družabno prvenstvo

Zdaj pa se na poziv večjega števila igralcev vrača. In to z organizacijo DP za posameznike na Dolgem mostu v Ljubljani. Zakaj DP, boste vprašali. Ker je direktor TZS Gregor Krušič opozoril, da je do naziva Državno prvenstvo za rekreativce upravičena le krovna organizacija in to je v tem primeru TZS. Krušič je ob tem poudaril, da TZS sicer "podpira in spodbuja organizacije teniških tekmovanj s strani društev." Pogačar na drugi strani priznava formalizme in iz birokratskega zapleta ne bo delal zdrah, DP bo pač pomenilo "družabno prvenstvo".

Zaključimo. Družabno ali državno, vse bo odvisno od števila prijavljenih, organizacije in "družabnosti" dogodka - bistvena prvina rekretivnega tenisa je namreč prav druženje in dobra volja.