Kdo je postavil največjega?

FOTO: Petmetrski snežak velikan v okolici Ptuja

S.K./Štajerski tednik
7. 3. 2018, 21.00
Deli članek:

Sneženi možje na Ptuju in v okolici.

T.H./Štajerski tednik
V Stojncih pri Markovcih stoji največji snežak v okolici Ptuja.

V vasi Stojnci v občini Markovci je te dni mogoče občudovati petmetrskega snežaka velikana. Debela snežna odeja, ki je prekrila naše kraje, je na plan privabila številne snežne navdušence, ki so uživali v smučanju in sankanju ali postavljanju takšnih in drugačnih snežakov.

Je največji?

Eden je v soboto zrasel tudi v Stojncih v občini Markovci, kjer je moči združilo več kot 25 vaščanov. Okoli pet metrov visokega in v najširšem delu 4,5 metra širokega snežaka so postavljali dobre štiri ure. Pri postavljanju so sodelovali predvsem mladi, pomagali so si tudi z nakladalnikom. Da je šlo delo lažje od rok, so se ogreli s čajem ali kuhanim vinom ter drugimi dobrotami.

»Moj zaročenec je predlagal, da naredimo največjega snežaka na Ptuju. Rekla sem mu, da ne bomo mogli vedeti, ali je res največji, saj drugih nismo videli. Pa mi je odgovoril, da ravno zato, ker tako velikih še ni videl,« je povedala Monja Hvalec.

Manjši, a poseben

Poleg omenjenega je na Ptuju zrastlo še nekaj snežakov. Nekaj posebnega je tisti pri družini Hvalec-Vedlin na Jenkovi ulici 6 na Ptuju. Druge snežake so namreč postavile množice, Snežka pa le trije pari roki (eden od njih res majhen). Ustvarjalcem se še ni uspelo natanko dogovoriti, ali je gospodu ime Snežko ali Smeško, dotičnemu je bojda vseeno. Visok je okoli štiri metre, oči in gumbi so plastični kozarčki za kavo, namesto korenčka ima kos cevi, za kapo ima kovinsko posodo, roki sta sirkovi metli, za njegov šal so morali snovalci raztrgati dve rjuhi. Mlada družina je za projekt porabila skoraj ves dan, gradila od jutra do mraka, seveda pa je nekaj časa šlo tudi za igro.