Dražba

Kdo bo vozil Titov prestižni avto?

O.D. / Novice Svet24
23. 2. 2018, 19.30
Deli članek:

Chevrolet Impala je ikonični avtomobil ameriške avtomobilske industrije. In če je čez lužo imel kultni status ter je simboliziral prestiž in osebni stil, potem ga je moral imeti tudi Josip Broz - Tito.

Arhiv časopisa Novice Svet24
Vozilo, ki se prodaja za slabih devet tisočakov je bilo leta 1970 del spremstva ob obisku ameriškega predsednika Richarda Nixona v Jugoslaviji.

Profimedia
Titova zapuščina ni borna. Izjemno vredni so Titova zlata kočija, ki je imela osem metrov dolgo vrsto biserov, ter avtomobili iz Titove brionske in beograjske rezidence.

Jugoslovanski voditelj je dobro poznal prednosti vozila, zato je impala, letnik 1967, zavzemala posebno v mesto v njegovem voznem parku. Prav leta 1967 so namreč začeli izdelovati impale z novim dizajnom, z namenom, da bi avtomobil čim bolj spominjal na steklenico kokakole. Za ta namen so podaljšali streho in spremenili zadnji del avtomobila. Avtomobil, ki je kot milijonto vozilo zapustil tovarno General Motorsa v Janesvillu v zvezni državi Wisconsin, je tako našel svoj prostor na Titovem parkirišču. Kako se je 51 let kasneje znašel na spletni strani polovniautomobili.com, nikomur ni jasno.

Sledil je Nixonu in Titu

Prvega oktobra 1970 je Jugoslavijo obiskal ameriški predsednik Richard Nixon, da bi se s Titom pogovoril o nekaterih gospodarskih sodelovanjih in izrazil podporo jugoslovanski neodvisnosti ter njeni vlogi v gibanju neuvrščenih. Medtem ko sta iz osrednjega avtomobila zbrano množico na beograjskih ulicah pozdravljala predsednika ZDA in SFRJ, se je v spremstvu, tik za voditeljema, vozil avtomobil z vojaškimi registrskimi tablicami JNA G-3570, ki zdaj čaka na kupca za vsega 8700 evrov. Prodajalec iz Niša Živojin Đorđević pravi, da je avtomobil dobro ohranjen in v »perfektnem stanju«.

Arhiv časopisa Novice Svet24
Avtomobil je po zagotovilih prodajalca iz Niša v perfektnem stanju.

Saga Titovih avtomobilov

Đorđević ni razkril, kako je prišel do avtomobila, a znano je, da si uradni Beograd želi zbirko avtomobilov, ki jih je uporabljal Josip Broz - Tito. Med nedavnim obiskom Slovenije je srbska predsednica vlade Ana Brnabić povedala, da Srbija upa, da ji bo Slovenija vrnila avtomobile, ki so bili pred razpadom države posojeni Tehniškemu muzeju Slovenije v Bistri. Gre za 15 avtomobilov, od katerih so štirje slovenski, preostali pa so bili last zvezne vlade. Nekdanji predsednik SFRJ je sicer v službene namene uporabljal okoli 200 vozil, od tega je bila večina ob razpadu SFRJ v Beogradu. Titova zapuščina je še vedno predmet številnih sporov in nasledstvenih pogajanj med nekdanjimi republikami.