NE V SMETI

Preprećite padce z uporabo pepela

Z.F. / Novice Svet24
18. 2. 2018, 20.45
Deli članek:

Če se tudi v vašem domu nabira pepel, ga nikar ne mečite vstran, temveč ga s pridom izkoristite. V eni od lanskih oktobrskih številk smo odkrivali, kako uporaben je na vrtu, tokrat vam razkrivamo, kako uporaben je za dom.

Dreamstime
Dvorišče posujte s pepelom in preprečite zdrse.

Ogrevanje na trda goriva v zadnjem času ponovno dobiva veljavo. Velja za precej čist vir ogrevanja, kot odpadek je treba odstraniti le pepel, ki pa velja za precej ekološki proces razgradnje, ki ga je mogoče uporabiti tudi v nadaljnje.

Dreamstime
Pepel je odličen tudi takrat, ko vaše rastline napadejo listne uši. Posujte ga po rastlinah in se hitro znebite nadležnih škodljivcev.

PROTI ZDRSU

Zima nas je letos resda presenetila precej pozno, a za zdaj, kot kaže, se še ne misli posloviti. Zaradi temperatur, ki se čez dan dvignejo nad ničlo, so tla pred našimi domovi hitro spolzka in mokra. Zvečer pa se, ko se temperature ponovno spustijo, spremeni v led, ki je odgovoren za marsikatero modrico in zlom. Poleg soli, ki jo pogosto trosimo na nevarna območja, je odličen proti zdrsu tudi pepel. Pepel ima to prednost, da ne povzroča razjed na betonu, ploščicah, kamnu in asfaltu, sol pa na dolgi rok uničuje prej omenjene površine.

Dreamstime
Iz pepela in vode naredite gosto pasto in jo uporabite za čiščenje vratc kamina.

ČIŠČENJE TRDOVRATNE UMAZANIJE

Pepel se odlično spopade tudi s trdovratno umazanijo, ki se po pogosti uporabi nabere na loncih. Svetujemo vam, da ga pred uporabo dobro presejete skozi sito ali večje cedilo. Najpomembnejše je, da vam za uporabo ostane le fin prah, brez trdnih delcev. Nekaj prahu nato pomešajte z malo vode, da nastane gosta pasta. Pasto uporabite za razmaščevanje in poliranje trdovratne umazanije na loncih iz nerjavečega jekla. Hitro in preprosto boste očistili tudi spodnjo stran loncev in ponev, prav tako boste poskrbeli, da se bo na vašo posodo povrnil sijaj.

OČISTITE PEČ IN KAMIN

S pepelom boste odlično očistili tudi kuhalno ploščo, ki je na peči na trda goriva. Uporabite pasto, ki smo jo pripravili za čiščenje loncev, in z njo dobro podrgnite po kuhalni plošči. Pasta bo odstranila zasušene in zažrte madeže, ki so se nabrali na plošči, obenem bo plošči povrnila sijaj. Pasta je odlična tudi za poliranje in čiščenje steklenih vratc kamina.