Pripovedke

Tako je Tito lovil nezemljane

O.D. / Novice Svet24
13. 2. 2018, 19.50
Deli članek:

Jugoslovanski lovci so nemočni. V komandno sobo radarske postaje na Prevlaki vstopi general Ismet Kulenović.

Arhiv Novice Svet24
Objekt, ki se je prikazal leta 1975 naj ne bi kljuboval samo »5. največji armadi v Evropi«, ampak tudi zakonom fizike.

Kulenović je poveljeval 11. diviziji protiletalske obrambe JLA. »Ob prihodu je oznanil, da se radarska postaja spreminja v vojno sobo ter da je njihov glavni cilj identificirati NLP, ki je v preteklih dneh vznemirjal pilote v Podgorici,« pove nekdanji polkovnik in profesor dr. Aleksandar Kostić ter razkrije, da se primer pojava NLP nad Črno goro zgodil večkrat v le nekaj dneh.

»Ko smo bili o NLP obveščeni prvič, so poleteli migi iz Beograda in Bihača. Izvršili so 15 prestreznih letov, toda rakete niso poslušale ukazov pilotov in niso zadele cilja,« pripoveduje Kostić. General Kulenović, sicer izvrsten pilot miga-21, je povedal, da je bil o situaciji obveščen tudi vrhovni poveljnik Josip Broz - Tito in da situacijo pozorno spremlja na skrivni lokaciji v Črni gori.

Tito je razglasil najvišjo stopnjo pripravljenosti za letalske in protiletalske enote.

Razglašena visoka stopnja pripravljenosti

Tito je po besedah Aleksandra Kostića razglasil najvišjo stopnjo pripravljenosti za letalske in protiletalske enote. »V protiletalsko obrambo so bili vključeni vsi naši radarji, od najsodobnejših protiletalskih in mornariških do civilnih radarjev.« NLP se je vsakokrat pojavil iz smeri Brindisija proti Dubrovniku s hitrostjo 6500 km/h, »prebrisal« Jadransko morje in se nad Čilipi ustavil na mestu. »Objekt je bil ogromen in viden s kopnega. Vsi smo se spraševali, kaj je to. Sporočali smo radarski kontroli v Splitu in nazaj dobivali samo kratka obvestila, naj 'izbrišemo' cilje. Kolegi iz Splita so nam zaradi tega pravili 'marsovci',« pripoveduje Kostić.

Arhiv Novice Svet24
Trije migi 21 so poleteli proti NLP, a je tarča pred njimi izginila in se jim nekaj trenutkov za tem prikazala za hrbtom.

Objekt jim je izginil pred očmi

Prvo akcijo prestrezanja naj bi vodil podpolkovnik Zvonko Jurjević, na pomoč pa sta mu priskočili še dve letali Mig-21, ki sta ju pilotirala Žnidarčič in Mamić. Prestrezanje objekta je bilo neuspešno, saj tudi radarski sistem ni najbolje deloval. Piloti so rezali zrak s hitrostjo 1700 kilometrov na uro, a je NLP pred njimi preprosto izginil in se jim nato prikazal za hrbtom. Drugi dan se je objekt znova prikazal in zračna obramba je aktivirala najbolj sodobno tehniko elitnega 11. korpusa protiletalske obrambe. General Kulenović in polkovnik Kostić sta vodila operacijo prek radarskih ekranov. »Prva ideja je bila, da se migi približajo NLP in ga opazujejo, toda ko so se mu približali na sedem kilometrov, jih je zadržala nekakšna nevidna roka, ki je ohranjala razdaljo med lovci in objektom. Leteči krožnik je izginjal po volji, ne samo pred očmi pilotov, ampak tudi na radarjih,« dogodke tistega dne opisuje Kostić.

Kljuboval zakonom fizike

Drama na radarski postaji na Prevlaki je trajala več dni. Kostić pravi, da so se dogajale stvari, ki so povsem skregane z zakoni fizike. Najprej so čudežno odpovedovali radarji. »Slišali smo globok vdih pilota miga-21, ki se je približeval objektu, operater pa mi je povedal, da se nam je pokvaril radar. Ko sem ga vprašal, do kakšne napake je prišlo, je operater dejal, da je NLP naenkrat skočil s pet tisoč na dvanajst tisoč metrov nadmorske višine. Vse to je iz kabine opazoval tudi pilot.«

(Pre)hladen cilj

Nekega dne so se odločili napasti neznano plovilo. General Kulenović je odobril napad. Pilot jugoslovanskega lovca je označil tarčo in poskušal lansirati projektil zrak-zrak, vendar raketa ni želela poleteti proti cilju, saj je izginila radarska slika. Čez nekaj dni je objekt izginil, Tito pa naj bi se skupaj z generali razočaran vrnil v Beograd.