SMO VARNI?

S slabo očiščeno ročko za prhanje tvegamo herpes

Zoran Franc/Novice Svet24
10. 2. 2018, 08.20
Deli članek:

Vsak od nas želi sebi in svojim dragim, s katerimi si delimo dom, zagotoviti karseda varno in čisto okolje. Kljub nenehnemu čiščenju in pospravljanju pa pogosto zaobidemo nekatere predele, ki so zdravju precej nevarni.

Profimedia
Kljub rednemu čiščenju pa pogosto pozabimo ali pa zaobidemo mesta, kjer se še posebej rade nabirajo bakterije in tako neposredno ogrožajo naše zdravje.

Kadar razmišljamo o najbolj umazanem kotičku v našem domu, pogosto pomislimo na kopalnico ali stranišče. Ta prostor je zaradi zagotavljanja higiene treba redno vzdrževati in čistiti. Kljub rednemu čiščenju pa pogosto pozabimo ali pa zaobidemo mesta, kjer se še posebej rade nabirajo bakterije in tako neposredno ogrožajo naše zdravje.

Gobice za umivanje je dobro vsaj enkrat na teden oprati v vodi, ki ima najmanj 60 stopinj, da izperemo nevarne bakterije.

Ročka za prhanje

Slabo očiščena ročka za prhanje lahko prenaša bakterije in viruse, kot je virus herpesa simpleksa, ki povzroča kožne razjede. Prav tako se lahko prenašajo glivice, ki lahko povzročijo tudi atletsko stopalo. Tako virusi kot bakterije izjemno dobro uspevajo v vlažnih okoliščinah in lahko na ročki za prhanje preživijo tudi do nekaj ur. Zato vam svetujemo, da ročko vsaj po vsaki tretji uporabi očistite z vrelo vodo. Enako velja za kopalniške preproge, na katere pogosto stopamo z vlažnimi stopali in ki lahko v sebi skrivajo tudi kapljice urina in druge nečistoče.

Profimedia
Na ročkah za prhanje se lahko skrivajo tudi glivice.

Brisače za roke

Če isto brisačo za roke uporablja vsa družina, jo je priporočljivo zamenjati vsak dan. Vlažne brisače so odlično okolje za širjenje bakterij. Še posebej nevarne so za prenos sevov bakterije E. coli, ki povzroča drisko, urinarno infekcijo in druge težave, povezane z okužbo sečil in želodca.

Profimedia
Vlažne brisače so odlično gojišče bakterij. Med njimi je tudi nevarni sev bakterije E. coli.

Straniščna deska

Zmotno je mišljenje, da se večinoma okužimo pri sedenju na umazani straniščni deski. Znanstveniki so odkrili, da se največ bakterij in virusov s straniščne školjke prenese z rokami. Zato preden sedete nanjo, desko dobro obrišite ali pa jo obdajte s toaletnim papirjem in se je nikar ne dotikajte. Čiščenje je priporočljivo vsak dan ali vsaj vsakih pet dni.

Profimedia
Desko vedno obložite s papirjem, roke pa temeljito umijte.

Zavesa za prhanje

Tako tuš kabina kot kopalna kad zagotavljata idealne pogoje za razrast plesni, ki lahko na daljši rok povzroči težave z dihanjem in bolečine v sklepih. Več o primernih čistilih zoper plesen boste našli v četrtkovi izdaji.  

Milnik

Čeprav vsebuje sredstvo, ki s kože pomaga očistiti umazanijo, se prav na njem nabere ogromno bakterij in virusov. Milnik je zato smiselno očistiti vsaj enkrat tedensko.