Hrana revnih

Iz babičine kuhinje: spoznajmo pastinak

Zoran Franc / Novice Svet24
3. 2. 2018, 20.36
Deli članek:

To skoraj pozabljeno zelenjavo so bolje poznali naši pradedi in prababice, vendar se počasi vrača v našo kuhinjo. Pastinak je odličen vir prehranskih vlaknin, vitaminov, rudnin in vsebuje izjemno malo kalorij.

Profimedia
Svetlo rumena korenina je bogata s številnimi vitamini in minerali, vsebuje pa tudi folno kislino.

Pastinak ali navadni rebrinec je stara vrsta zelenjave, ki izvira iz Evrope, danes pa ga gojijo predvsem v Ameriki. Gre za korenasto vrtnino, ki jo odlikuje sladek in škrobnat okus, poleg repe pa je nekoč veljal za eno glavnih živil naših prednikov, a ga je pozneje izrinil krompir.

Zaradi vsebnosti eteričnih olj je pastinak odlična izbira za razkuževanje in spodbujanje črevesne flore. Toda uživati ga moramo surovega, saj s toplotno obdelavo eterična olja izhlapijo.

MEŠANICA OKUSOV

Mnenja o okusu pastinaka so različna. Mnogi menijo, da ima okus podoben peteršilju, spet drugi, da okus bolj spominja na korenje. Kakorkoli, imeniten je za pripravo ter uporabo pri pripravi juh, solat in omak. Več kot odličen je tudi surov, čeprav ga mnogi zaradi močnega okusa raje skuhajo.

DRUGAČNI KANAPEJI

Pastinak bo izpopolnil okus majhnih kruhkov, ki bodo iz dolgočasnih postali drugačni in sočni. Očiščen koren narežite na ploščice in jih položite na kruhke, nanje nato dajte izbrano zelenjavo, sadje, oreščke, sir. Odlično se poda tudi k rezinam ananasa, jagod in jabolk. Ne pozabite ga dodati tudi raznim namazom.

DODATEK K SOLATI

Pastinak se bo odlično združil z okusi sveže solate. Dodajte ga k solati s piščancem ali tuno, odličen bo tudi pri mešani solati, a takrat nikar ne pretiravajte, saj lahko okus hitro prevlada. Najbolje bo, če ga naribate ali narežete na tanke kolobarje.  

ZAČIMBA ALI MOKA

Ta postopek izhaja predvsem iz Velike Britanije. Korene temeljito posušimo, nato pa s sekljalnikom zmeljemo v prah. Uporaben je kot začimba za juhe, solate in pečenke, lahko pa iz njega pripravite tudi aromatičen kruh in pekovsko pecivo. Zaradi škrobne sestave moka dobro vzhaja, a vam svetujemo, da zaradi močnega okusa moki primešate še druge žitne moke. Pastinak odlikuje tudi odličen vir prehranskih vlaknin, ki pomagajo ohranjati redno prebavo. Bogat je z vitamini, med katerimi prevladujeta C in E. Vsebuje pa tudi folno kislino, ki je nadvse pomembna pri rasti zarodka.