Univerzalna ščetka

Preprosto očistite težko dostopne predele

Z.F./Novice Svet24
3. 2. 2018, 10.00
Deli članek:

Zobno ščetko praviloma menjavamo vsake tri mesece, saj se medtem mehka plastična vlakna po navadi že povsem razcvetijo, ščetkanje zob pa ima vse manj pravega učinka. A zato stare ščetke nikar ne zavrzite.

Profimedia
Preprosta pomoč pri čiščenju ploščic.

Zobno ščetko, ki je odslužila prvotnemu namenu, lahko s pridom uporabite v gospodinjstvu, saj vam bo pri hišnih in gospodinjskih opravilih prišla še kako prav. Najprej jo dezinficirajte. To storite tako, da jo preprosto operete v pomivalnem stroju, lahko pa jo za nekaj minut potopite v vrelo vodo.

ČIŠČENJE FUG 

Stara ščetka je idealen pripomoček za čiščenje sicer težko dostopnih fug oziroma rež med ploščicami, v katerih se še kako hitro nabereta umazanija in vodni kamen. Naj vam bodo v pomoč tudi domača čistila: posezite po sodi bikarboni, limoni ali soli. Podrgnite in postopek po potrebi ponovite.

Profimedia

Z zobno ščetko boste hitro in preprosto očistili tudi drobne kose nakita, kot so prstani, verižice in zapestnice. Nanesite nekaj detergenta in podrgnite, vaš nakit bo zasijal kot nov.

DA BODO ŠPORTNI COPATI SPET BELI

Ste si na zadnjem sprehodu umazali nove, snežno bele športne copate? Čiščenje lahko poenostavite z zobno ščetko, ki bo z bele gume zdrgnila vso trdovratno umazanijo. Pomagajte si tudi z belo zobno pasto ali s pralnim praškom; nekajkrat zdrgnite in obrišite z vlažno krpo.

ČIŠČENJE ZELENJAVE

Najbrž se sliši precej neverjetno, da bi zelenjavo čistili z zobno ščetko, a spoznali boste, da je še kako priročno. Zgornjo plast korenovk (na primer korenje, gomolj zelene, gomolj peteršilja) lahko dobro zdrgnete z zobno ščetko in se tako izognete lupljenju, saj je prav lupina večinoma izjemno bogata z vitamini. Ščetka pa je tudi odlična pomoč pri odstranjevanju nitk, ki varujejo koruzne storže.   

ČIŠČENJE HIŠNIH PRIPOMOČKOV

Ščetka je tudi dober kuhinjski pripomoček pri čiščenju steklenic, v katerih se je nabrala usedlina, ki je ne morete sprati s preprostim tresenjem. Pripomogla bo prav tako pri čiščenju strgalnika ali pa filtrirne mrežice pri klimatski napravi in ventilatorjev, predvsem v avtomobilu. Z njo boste dosegli kotičke, ki so sicer težko dostopni, pri tem pa vam ne bo treba odstranjevati zaščitnih delov. Ste pomislili, da je lahko tudi odlična pomoč pri čiščenju opekača za kruh? Tako boste preprosto izpraskali vse drobtinice kruha, ki so se skrile v težko dostopne predele.