PRAVA IZBIRA

Do zbranosti z izbranimi živili

Zoran Franc/Novice Svet24
25. 1. 2018, 21.30
Deli članek:

Imate v zadnjem času težave z zbranostjo? Se težko skoncentrirate ter ste pogosto utrujeni in zaspani? Vzroki so lahko zdravstveni, velikokrat pa je lahko kriva tudi hrana. Preverite, katera živila vplivajo na vas.

Profimedia
Preprečite utrujenost in izgorelost s pravo prehrano.

Čeprav še ne moremo govoriti o spomladanski utrujenosti, ste ob opravilih, ki ne zahtevajo posebnega napora, utrujeni? Vam misli, medtem ko bi morali biti stoodstotno osredotočeni na eno stvar, uhajajo drugam? Lahko gre za kronično utrujenost in pomanjkanje spanja, vzrok je lahko tudi slabo delovanje jeter, lahko pa je za takšno stanje kriva hrana. Preprečite napade utrujenosti in si privoščite hrano, ki vliva energijo.

Profimedia
Orehi in tudi ostali oreščki bodo poskrbeli za boljšo koncentracijo.

1 pest oreščkov na dan bo zvišala vašo koncentracijo.

OREHI IN OREŠČKI

Jedrca orehov po obliki spominjajo na možgane, prav tako so eno najboljših živil, ki možgane hitro predramijo. Pomagajo pri izboljšanju kognitivnih funkcij, koristijo pa tudi pri ublažitvi težav z zbranostjo. Strokovnjaki pravijo, da naj bi na dolgi rok preprečevala celo alzheimerjevo bolezen. Podobno moč imajo tudi drugi oreščki, zato si jih lahko brez težav privoščite, vendar nikar ne pretiravajte, saj lahko prevelika mera povzroča slabost in tudi glavobole. Držite se pravila do dveh pesti.

Dreamstime
Z eno banano boste poskrbeli za doseženo dnevno količino kalija v telesu. Ena banana na dan bo poskrbela, da boste bolj zbrani.

BANANE

Če si boste na dan privoščili eno banano, boste zadostili dnevni količini kalija na dan. Dokazano je, da banane poskrbijo tudi za izboljšanje zbranosti. Banane vas bodo hitro nasitile, uživajo jih tudi športniki pred napornimi treningi, saj je v njih ogromno mineralov in vitaminov. Za zbranost je pomemben predvsem vitamin B6, ki ga prav tako najdemo v bananah, pomemben pa je tudi pri nastajanju živčnih prenašalcev.

SLADKI KROMPIR

Čeprav januarja številni prisegajo na opustitev ogljikovih hidratov, so ti za dobro zbranost še kako pomembni. Sladki krompir vsebuje kompleksne ogljikove hidrate, ki so odlična hrana za naše možgane. Bogat je tudi z betakaroteni – vrsto antioksidantov, ki imajo pozitiven vpliv na možgane. Z uživanjem sladkega krompirja boste poskrbeli za boljšo zbranost, obenem se vam bo izboljšal spomin.

ČOKOLADA

Profimedia
Hiter in učinkovit priboljšek.

Hiter in učinkovit priboljšek pri ljudeh s slabo zbranostjo. Izberite takšno s čim večjim deležem kakava. Ta stimulira živčni sistem in spodbuja sproščanje endorfinov ter pomaga pri izboljšanju kognitivnih sposobnosti.

BOROVNICE

Redno uživanje tega drobnega sadeža ima pozitiven vpliv na naš spomin in zbranost.