-62 stopinj Celzija

FOTO in VIDEO: Neverjetno, takšen mraz, da je klonil celo vaški termometer

S.R.
16. 1. 2018, 14.36
Posodobljeno: 16. 1. 2018, 14.41
Deli članek:

Ojmjakon, sibirska vasica, ki velja za najhladnejši kraj na svetu in ki se ponaša z nazivom "tečaj mraza", se srečuje s … hja sibirskim mrazom.

Instagram/anastasiagav
Tako stiska v ruski vasici Ojmjakon.

Ruska vasica Ojmjakon, ki leži ob reki Indigirki in v kateri pozimi »trpi« blizu 800 duš, je leta 1926 lovoriko najhladnejšega kraja na svetu »ukradla« kraju Verhojansk. Glede na nekatere podatke, ki so sicer še vedno predmet gorečih razprav, so takrat tam izmerili neživljenjskih -71,2 stopinje Celzija, sicer pa se ponašajo tudi z uradno najnižjo temperaturo, ki so jo kadar koli izmerili na stalno poseljenem območju. »Lokalci« so se leta 1933 tresli na -68 stopinjah Celzija.

Vaščani se v teh dneh soočajo z nekoliko milejšimi razmerami, živo srebro se je namreč spustilo na pičlih -62 stopinj Celzija, a bilo je vseeno dovolj, da je pod njo klecnil vaški termometer, ki so ga lani namestili, da bi privabil nadobudne mraza željne turiste.

Prebivalci in določeni kitajski turisti so ne glede na ledene temperature razpoloženi za kopanje v vodi in druge vragolije, ob katerih povprečnemu Slovencu šklepetajo zobje in kosti.