POTRATNOST

Skoraj četrtino hrane pri nas zavržemo, ko je še užitna

Z.F.
12. 1. 2018, 21.10
Posodobljeno: 12. 1. 2018, 21.24
Deli članek:

Kolikokrat ste zavrgli živila, ker jim je pretekel rok uporabnosti ali pa so zgnila, ker jih niste pojedli pravočasno? In kolikokrat je v koš romal star kruh, ker ste si, namesto da bi pojedli starega, že odrezali kos novega?

Profimedia
Letno v povprečju eno gospodinjstvo zavrže za do 200 evrov hrane.

Kljub opozorilom, da hrana vse prevečkrat roma v smeti, in dejstvu, da je v Sloveniji vedno več lačnih ust, je stanje v smetnjakih še vedno alarmantno. Kaj lahko storimo, da bi zajezili ta problem?

Načrtujte nakupe

Načrtujte obroke teden dni vnaprej in napišite seznam živil, ki jih potrebujete. Seznam vzemite s seboj v trgovino in kupite samo živila s seznama. Kupujte nepakirano sadje in zelenjavo, tako boste kupili le toliko, kolikor potrebujete.

Preverite datume

Pri nakupu živil bodite pozorni na datum uporabnosti (predvsem na razliko med oznakama »uporabno do« in »uporabno najmanj do«). Če živila ne potrebujete takoj, raje izberite živilo z daljšim rokom uporabnosti oziroma ga kupite šele, ko ga boste potrebovali.

Upoštevajte proračun

Varčevati s hrano pomeni tudi varčevati z denarjem. To pomeni, da ne kupujete na zalogo, temveč izberete le tisto, kar zares potrebujete. S tem ukrepom boste preprečili zastaranje hrane in pretečene roke uporabnosti.

Profimedia
Petina slovenskih gospodinjstev zavrže več kot četrt kilograma hrane dnevno.

Redno vzdržujte hladilnik

Preverite tesnila in temperaturo hladilnika. Hrano shranjujte pri temperaturi od ena do pet stopinj Celzija. Tako boste preprečili prehitro pokvarljivost.

Navodila na embalaži

Pri shranjevanju hrane se ravnajte po navodilih na embalaži. Upoštevajte jih in preprečite ??

Hrano zamrznite

Če je hrane preveč, je nekaj shranite v zamrzovalniku. Tako je ne boste metali proč, pojedli pa jo boste lahko na primer takrat, ko boste preutrujeni za kuhanje.

Kompostirajte

Ostanke hrane prihranite za kompost, s katerim boste »nahranili« svoj vrt.

Naredite red v hladilniku

Novokupljeni izdelki naj bodo postavljeni zadaj, starejše izdelke pa premestite spredaj.

Servirajte manjše obroke

Tako boste zmanjšali možnost, da hrano zavržete.

Uporabite ostanke hrane

Če imate možnost, uporabite ostanke hrane kasneje, prihranite jih za naslednji dan ali pa jih zamrznite.