POGOVOR S PODZAVESTJO

Najpogostejša vprašanja glede hipnoze

S.N.Č.
13. 1. 2018, 13.55
Deli članek:

Celotno vesolje temelji na ravnovesju med napetostjo in sprostitvijo. Ta vesoljska skladnost je idealno stanje človeka kot dela vesolja.

Dreamstime
Področje hipnoze je podzavest, kjer so shranjene vse informacije.

Človek brez skladnosti je necelovit, ne more biti niti srečen niti zdrav, postane negotov. Prav sproščanje nam omogoča, da smo v skladu s samim seboj in z vesoljskimi zakoni.

Imamo popolno telesno in duševno harmonijo, smo popolnoma zdravi. Bolezen je enako kot disharmonija. Sproščanje in sprostitev lahko dosežemo na več načinov, skozi meditacijo, hipnozo in molitev. Pomembna sta iskrenost do sebe in pogum, da si upamo poiskati in priznati, katera je prava pot k naši osebni sproščenosti.

Hipnoza je kot pot v sprostitev manj poznana, čeprav se je kot metoda uporabljala že v času pred našim štetjem. Po osnovni definiciji je hipnoza metoda samozdravljenja in naravno stanje naše zavesti. Z njeno pomočjo komuniciramo s svojo podzavestjo in s sugestijami menjamo zapise v podzavesti z novimi, boljšimi in ustreznejšimi za nas. Odpravljamo strahove, fobije in tesnobo, izboljšujemo samopodobo, gradimo samozavest in še mnogo drugega.

RAZLIČNE STOPNJE

Razlikujemo tri stopnje hipnoze. Lahka hipnoza, v katero zapade približno 30 odstotkov ljudi, je oblika lažje stopnje sproščanja, zavest pa ostaja aktivna. Oseba lahko sprejema preproste sugestije in jih izpolnjuje. V srednji hipnozi je sproščenost večja, zavest pa je še komaj aktivna. Oseba lahko sprejema in izpolnjuje ukaze, seveda vedno le tiste, ki niso v nasprotju z njenimi etičnimi in moralnimi načeli. Približno 50 odstotkov ljudi je sposobno doseči to stopnjo hipnoze. Globoka hipnoza pa je stanje popolne sproščenosti in popolne izključenosti zavesti, pacient se po hipnozi ničesar ne spomni.

ODGOVORI

Z Mojco Gregorčič, ki je naš največji praktik hipnoze, smo nejasnosti glede hipnoze razjasnili tako, da nam je odgovorila na najpogostejša vprašanja, ki se pojavljajo v zvezi s to metodo.

Kako deluje hipnoza?

Naš um sestavljajo zavestni, podzavestni in nezavedni del. Področje hipnoze je podzavest, kjer so shranjene vse informacije, vsi zapisi. Pomembno je, da smo odločeni nekaj spremeniti v svojem življenju, hipnoza pa nam pomaga, da lažje pridemo do cilja. Pomembni smo mi in naša odločenost.

Kako se počutimo v hipnozi?

Zelo prijetno, kot v globoki meditaciji, saj smo telesno in mentalno popolnoma sproščeni, v svojem telesu in umu nam je prijetno in udobno. Nekako smo osvobojeni.

Ali je lahko vsak hipnotiziran?

Da, vsakdo, ki si to iskreno želi, ki ima določena pričakovanja. Vsakdo, ki zaupa in verjame. Največja težava hipnoze in samohipnoze je strah pred hipnozo.

Bom zagotovo prišel iz hipnoze, bom lahko zapustil to stanje?

Iz hipnoze oziroma iz hipnotičnega stanja lahko izstopimo, kadarkoli želimo. Hipnoza je aktivno stanje našega uma. V tem stanju uma se nam okrepijo čutila in zaznave, poveča se pretok krvi. Večja težava je ohranjanje hipnotičnega stanja kot pa izhod iz njega.

Ali v hipnozi spimo?

Ne, to je stanje globoke fizične in mentalne sprostitve, je budno stanje, kjer se ves čas zavedamo sebe in svoje okolice, in v vsakem trenutku lahko izstopimo iz hipnoze.

Kaj potrebujemo za dobro hipnozo?

Ne prav veliko: željo, pričakovanja, zaupanje in nekaj časa.

Kako prehajamo v podzavestni del našega uma?

S pomočjo hipnoze, tako da preskočimo kritični faktor, ki je kot nekakšen mejnik med zavestjo in podzavestjo.

Ali lahko sprejemamo vse sugestije?

Ne, na žalost ali srečo. Sprejemate samo tisto, kar si želite, kar je v okviru vaših moralnih in etičnih norm, ničesar ne sprejemate proti svoji volji.