POSPRAVIMO PRAZNIKE V ŠKATLE

Odslužila je svoje – veste, kam z njo? Mi smo preverili

Zoran Franc
9. 1. 2018, 07.10
Deli članek:

Čas decembrskih praznikov je že dober teden za nami in po prazniku svetih treh kraljev že velja počasi pospraviti praznično dekoracijo, prav tako jelke in smrečice. Veste, kam sodijo?

Profimedia
50 centimetrov premera in globine naj ima jama, v katero boste posadili jelko.
- Stekleni okraski, ki jih želite zavreči, naj romajo v zabojnik za steklo, preostali pa v zabojnik za plastiko.- Preden novoletne lučke pospravite nazaj v škatlo, preverite njihovo delovanje. Verigo razvijte po tleh in preverite, koliko lučk še sveti, in jih po potrebi (in če je mogoče) zamenjajte. Nato verigo previdno zvijte, preglejte, ali je morda poškodovana napeljava, in šele potem pospravite.- Če ne želite, da se okrasni trakovi do naslednjega leta zmečkajo in potlačijo, jih ovijte okoli obešalnika za perilo. Tako bodo obdržali obliko. Vse skupaj zavarujte pred prahom in soncem.

Če se v začetku decembra veselimo praznikov, prihoda treh dobrih mož, mize, polne dobrot, svetlečih lučk ter vonja po cimetu in klinčkih, pa se ob prihodu prvega meseca v letu toliko manj veselimo pospravljanja. Tega se nikar ne lotimo brezglavo, temveč premišljeno, saj vsega vendarle ne moramo zabrisati v isti koš. Če spadate med tiste, ki obožujejo tradicijo in svoja stanovanja zmeraj okrasijo s pravo, naravno novoletno jelko, se je v tem času pod njo gotovo nabralo že precej odpadlih iglic. Jelka bo kmalu odvrgla vse, in če si ne želite preproge, polne ostrih iglic, morate čim prej ukrepati. Drevesce lahko odvržete v zabojnik za biološke odpadke, in tako bo končalo na kompostu. Če ste si omislili smrečico v loncu, pa je pomlad pravi čas, da jo posadite na vrt. Strokovnjaki sicer svetujejo, da jo do pomladi postavite na hladno, v varno zavetje, kjer se bo lahko privadila nizkih temperatur. Glede na trenutne razmere in milo zimo, ko zemlja ni pomrznjena, temperature pa so nad ničlo, lahko to naredite že zdaj.

OKRAS NA VRTU

Za sajenje ne potrebujete posebne priprave. Izberite dan, ko ni vetra, temperature pa so prijetne, še bolje bo, če boste izbrali sončen dan. Izkopljite jamo s premerom in prav tako globino 50 centimetrov. Dno jame razrahljajte z lopato. Zemlje še ne zalivajte. V jamo položite rastlino skupaj z zemljo, ki jo obdaja, in vse skupaj zasujte s preostalo zemljo. Rastlino šele nato obilno zalivajte. Pri sajenju smreke pazite, da zemlja ne bo premočna, saj smreki bolj ustrezajo peščena tla. Lahko jo posadite tudi na vetrovna mesta, saj je odporna proti mrazu. Če pa ste izbrali jelko, ji za podlago izberite globoka in s humusom bogata tla, in upoštevajte, da je manj odporna proti mrazu kot smreka.

KAM S POSEKANIM DREVESCEM IN KAM Z UMETNIM?

Če ste se odločili, da boste z umetno jelko preživeli še en božič, jo primerno pospravite. Odstranite veje po stopnjah in jih stisnite skupaj, nato pa zavijte v papir ali folijo in shranite v škatli, kamor sonce ne bo imelo dostopa.

Nikar ne bodite nespoštljivi do okolja in ne ravnajte površno in neodgovorno – ne rinite naravne smrečice v navadni smetnjak, saj boste komunalnemu podjetju tako nakopali kar nekaj težav. Smreko lahko uporabite tudi za kurjavo. Veje in preostali les so odlični za hitro netenje ognja, saj zaradi smole hitro zagorijo, pri tem pa se sprosti precej toplotne energije. Res je sicer, da pri tem nastaja tudi precej pepela in saj. Umetne smrečice so seveda zgodba zase. Tudi te ne sodijo v vsak zabojnik, zaradi različnih sestavnih delov jih boste morali celo razvrstiti v več različnih zabojnikov. Pri komunalnem podjetju pa povprašajte, ali imajo morda zabojnike, namenjene prav zbiranju drevesc. Sicer je praksa takšna, da stojala, ki so običajno plastična, spadajo v zabojnik za plastiko, medtem ko naj smrečica s plastično-kovinsko konstrukcijo roma v zbirni center odpadkov.