Zimski ukrepi

Preverili smo cene tekočin za zaščito vetrobranskih stekel

L. J.
13. 1. 2018, 10.02
Deli članek:

Januarske temperature so bile v zadnjih dneh zelo prijazne, vendar zaradi tega v svoje avtomobile še nikar ne točite letne tekočine za vetrobranska stekla.

Profimedia
Pozimi potrebujemo zimsko čistilo za vetrobranska stekla.

Že konec tedna bodo temperature ponovno padle pod ničlo in takrat bomo morali za volan sesti še posebej pripravljeni. Tekočina za zaščito vetrobranskih stekel pred zmrzaljo je v zimskih mesecih obvezna oprema.

Profimedia
Odmrzovanje vetrobranskih stekel lahko pospešite tudi z avtoklimo. Ta iz notranjosti avtomobila odstranjuje vlago in poskrbi, da se nam med vožnjo stekla ne rosijo.

Kadar pozimi zmrzuje, je treba brisalce privzdigniti, da ne bi zamrznili na steklo. Zmrznjenega stekla ni priporočljivo strgati z brisalci, saj se tako poškoduje guma. Steklo raje postrgajte z lopatko ali uporabite sredstvo za odmrzovanje. 

Zato le preverite, ali je imate na zalogi še dovolj za dva meseca, in če ni tako, se odpravite ponjo. V trgovinah Müller vam ta in naslednji teden ponujajo 26-odstotni popust na dvolitrski koncentrat Klax za zaščito vetrobranskih stekel pred zmrzaljo do –60 °C. Akcijska cena izdelka je 2,79 evra (1,40 evra na liter). Cenejše čistilo za vetrobranska stekla za temperature do –30 °C smo našli v trgovinah Obi; tam boste plačali 4,99 evra za petlitrski izdelek, kar pomeni samo en evro na liter. Še ugodneje pa ga prodajajo v trgovinah Tuš cash&carry; pet litrov čistila Bistrex Tuš, ki učinkuje do –25 °C, prodajajo po 4,45 evra, kar je 0,89 evra na liter. Tri litre zimskega čistila znamke Mercator v istoimenskih trgovinah stane 3,99 evra (1,33 evra na liter). Na bencinskih črpalkah Petrol pa boste lahko za podobno ceno kot v Mercatorju kupili eko letno čistilo za vetrobranska stekla, medtem ko boste za zimsko različico v redni ceni odšteli približno trikrat več denarja.

Zimske tekočine za vetrobranska stekla ni dobro redčiti s preveč vode, saj čistilo v tem primeru ne bo kos nizkim temperaturam.

STRGALA ZA LED

Tudi strgala za led vam bodo to zimo gotovo še prišla prav. V Lidlu trenutno ponujajo strgalo za led 3 v 1, s priročno krtačo za sneg, z brisalcem, mehkim ročajem in s teleskopsko palico – za 4,99 evra. Preprostejše in manjše strgalo za led z metlico za sneg ponujajo v trgovinah Tuš cash&carry, a je cena izdelka višja od prej omenjenega, kar 7,55 evra. Če vam zadostuje čisto klasično strgalo za led brez posebnih dodatkov, pa se lahko ponj odpravite v Mercator, kjer ga prodajajo po ceni 0,49 evra. Morda se vam ta hip, ko zunaj res ni polarnega mraza, nakup ne zdi potreben, a saj veste: bolje je biti pripravljen in ne potrebovati, kot pa potrebovati in ne imeti pri roki.