Mobilna verzija
17:28 26. april 2018

Preverili smo cene tekočin za zaščito vetrobranskih stekel

L. J.
2

Januarske temperature so bile v zadnjih dneh zelo prijazne, vendar zaradi tega v svoje avtomobile še nikar ne točite letne tekočine za vetrobranska stekla.

slika 1 vodilna

Pozimi potrebujemo zimsko čistilo za vetrobranska stekla. Foto: Profimedia

Že konec tedna bodo temperature ponovno padle pod ničlo in takrat bomo morali za volan sesti še posebej pripravljeni. Tekočina za zaščito vetrobranskih stekel pred zmrzaljo je v zimskih mesecih obvezna oprema.

slika 2 ob sivem okvircku

Slabo obrisano steklo vpliva na varnost, zato sta uporaba primerne tekočine za vetrobranska stekla in menjava brisalcev, ko je to potrebno, prednostni opravili pri vzdrževanju avtomobila. Foto: Profimedia

Kadar pozimi zmrzuje, je treba brisalce privzdigniti, da ne bi zamrznili na steklo. Zmrznjenega stekla ni priporočljivo strgati z brisalci, saj se tako poškoduje guma. Steklo raje postrgajte z lopatko ali uporabite sredstvo za odmrzovanje. 

Zato le preverite, ali je imate na zalogi še dovolj za dva meseca, in če ni tako, se odpravite ponjo. V trgovinah Müller vam ta in naslednji teden ponujajo 26-odstotni popust na dvolitrski koncentrat Klax za zaščito vetrobranskih stekel pred zmrzaljo do –60 °C. Akcijska cena izdelka je 2,79 evra (1,40 evra na liter). Cenejše čistilo za vetrobranska stekla za temperature do –30 °C smo našli v trgovinah Obi; tam boste plačali 4,99 evra za petlitrski izdelek, kar pomeni samo en evro na liter. Še ugodneje pa ga prodajajo v trgovinah Tuš cash&carry; pet litrov čistila Bistrex Tuš, ki učinkuje do –25 °C, prodajajo po 4,45 evra, kar je 0,89 evra na liter. Tri litre zimskega čistila znamke Mercator v istoimenskih trgovinah stane 3,99 evra (1,33 evra na liter). Na bencinskih črpalkah Petrol pa boste lahko za podobno ceno kot v Mercatorju kupili eko letno čistilo za vetrobranska stekla, medtem ko boste za zimsko različico v redni ceni odšteli približno trikrat več denarja.

Zimske tekočine za vetrobranska stekla ni dobro redčiti s preveč vode, saj čistilo v tem primeru ne bo kos nizkim temperaturam.

STRGALA ZA LED

Tudi strgala za led vam bodo to zimo gotovo še prišla prav. V Lidlu trenutno ponujajo strgalo za led 3 v 1, s priročno krtačo za sneg, z brisalcem, mehkim ročajem in s teleskopsko palico – za 4,99 evra. Preprostejše in manjše strgalo za led z metlico za sneg ponujajo v trgovinah Tuš cash&carry, a je cena izdelka višja od prej omenjenega, kar 7,55 evra. Če vam zadostuje čisto klasično strgalo za led brez posebnih dodatkov, pa se lahko ponj odpravite v Mercator, kjer ga prodajajo po ceni 0,49 evra. Morda se vam ta hip, ko zunaj res ni polarnega mraza, nakup ne zdi potreben, a saj veste: bolje je biti pripravljen in ne potrebovati, kot pa potrebovati in ne imeti pri roki.

Vaš prispevek