Zadnji predsednik?

Neverjetna prerokba ali Trumpov časovni stroj?

M.V.
4. 1. 2018, 06.58
Deli članek:

Ali je pisatelj romanov iz 19. stoletja napovedal prihodnost in usodo Združenih držav Amerike? Je Donald Trump res poslednji predsednik ali pa gre samo za noro literarno naključje?

Arhiv časopisa Novice Svet24
Nekateri menijo, da sta si domišljijski in resnični Baron močno podobna.

Serija romanov iz 19. stoletja je noč po odkritju postala velik bralni hit.

Skrivnostni pisatelj Ingersoll Lockwood za časa svojega življenja ni dobil pozornosti, ki si jo je zaslužil s pisanjem romanov in zgodb. Lockwood, sicer odvetnik, je v svojih delih družil politično pisanje, otroške zgodbe, fikcijo in znanost ter jih povezal v za 19. stoletje nenavaden hibridni žanr. Njegove zgodbe so tekom prejšnjega stoletja odromale v pozabo, toda takrat nihče ni vedel, da pozabljene knjige skrivajo neverjetne prerokbe.Med brskanjem po antikvariatih so namreč Američani odkrili dve zanimivi otroški zgodbi z naslovoma Potovanja in dogodivščine malega Barona Trumpa ter Čudovito podzemno potovanje Barona Trumpa. Glavni junak znanstvenofantastične serije je mladi aristokrat Baron Trump, ki živi v Trumpovem gradu na newyorški Peti aveniji (!). Ob odkritju so številni mislili, da gre za potegavščino, toda izkazalo se je, da je knjiga res izšla leta 1890. A tukaj naključnih podobnosti še zdaleč ni konec. 

Gospodar Don(ald) in zadnji predsednik

Mladi fant, ki ima neskončno domišljijo in je neverjetno bister, je naveličan razkošnega življenja, zato se odpravi v Rusijo, kjer se začne njegova neverjetna dogodivščina, ki zaznamuje njegovo življenje. V tej prostrani deželi Baron po zaslugi »Gospodarja vseh gospodarjev« najde pot v drugo dimenzijo. Gospodarju in vodniku mladega Barona pa je ime Don, kar je krajše za Donald. »Pot do slave je posuta s pastmi in nevarnostmi,« gromki glas opominja mladega vagabunda. Vzporednice se vrstijo skozi oba romana, toda odkritje tretjega z naslovom Zadnji predsednik, ki je izšel leta 1896, je dvignilo največ obrvi. Zgodba se začne v kaotičnem New Yorku na začetku novembra in opisuje nezadovoljstvo z izvolitvijo nepriljubljenega kandidata. »Množice, ki so jih organizirali anarhisti in socialisti, ogrožajo posestva bogatih, tistih, ki so jih dolga leta zatirali in izkoriščali. Trumpova graščina na Peti aveniji je ogrožena,« stanje v domišljijskem romanu opisuje Lockwood.

Je pisatelj napovedal današnje nezadovoljstvo ali gre zgolj za zelo zanimiva naključja?

Teorije zarote in Hollywood

Skoraj preroška in nenavadno aktualna pisanja Ingersolla Lockwooda so po pričakovanjih vzbudila kovanje še bolj nenavadnih teorij zarote. Nekateri uporabniki spleta na primer špekulirajo, da ima Trump v lasti časovni stroj, ki mu pomaga ohranjati moč in gospostvo. Odkritje pa je spodbudilo tudi hollywoodske ustvarjalce. Filmski režiser in eden redkih Trumpovih podpornikov v filmski industriji Leigh Scott je napovedal zbiranje sredstev za snemanje filma po Lockwoodovih zgodbah. »Zgodba je prepolna neverjetnih vzporednic. Imam odličen načrt, kako zapise pretvoriti v filmsko uspešnico,« je prepričan Scott.