Vonj Doma

Po čem pri vas doma diši?

Zoran Franc
23. 12. 2017, 14.01
Deli članek:

Kakšen je vonj vašega doma? Znanstveniki pravijo, da spominov ne more obuditi nič tako močno kot vonj, ki ga povezujemo s spomini. Zato je pomembno, kakšen vonj je v vašem domu in kakšne občutke vonji vzbujajo v vas.

Profimedia
Vonj doma lahko izboljša ali poslabša vaše razpoloženje.

POMARANČA

Vonj pomaranče deluje zelo pomirjujoče in na splošno izboljšuje razpoloženje. Primeren je v času, ko morate biti ustvarjalni in kreativni. Vonj dom naredi topel in vedno pripravljen na goste.

SIVKA

Splošno znano je, da deluje pomirjujoče in sproščujoče. Primerna je predvsem za ljudi, ki imajo stresne službe. Vnesejo naj ga tudi v svojo pisarno.

SODA BIKARBONA

Postavite odprto škatlico sode bikarbone v prostor, v katerem se širijo neprijetne vonjave. Primerna je tudi za odpravljanje neprijetnih vonjav iz hladilnika.

KAVNA ZRNA

Če želite nevtralizirati neprijeten vonj, bodo odlična pomoč tudi kavna zrna, ki bodo absorbirala smrad. Uporabite lahko tudi mleto kavo.

Morda je ob vstopu v vaš dom prisoten vonj po čistem perilu, v decembrskih praznikih verjetno diši po cimetu in piškotih, spomladi po prvih spomladanskih cvetlicah … Vonj je izredno pomemben in vpliva na vaše počutje, zato boste k boljšemu počutju pripomogli že, če boste iz hiše ali stanovanja odgnali neprijetne vonjave. Sproti odnašajte smeti, sploh biološke odpadke, ki hitro razvijejo odvraten vonj po gnijočem sadju in zelenjavi, redno očistite tudi prostor za svojimi hišnimi ljubljenčki. Pomembno je, da si ustvarite prijeten vonj, ki se ga boste veselili že na poti domov, ga pogrešali na potovanju in ga vonjali na svojih otrocih.

VONJ PO MORJU 

Če želite, da vaš dom diši po morju, ali če obožujete vonj morja, pomeni, da veljate za sproščenega človeka, ki obožuje sonce in tople poletne večere, težko si predstavljate tudi življenje brez hišnega ljubljenčka. Da si boste zagotovili takšen vonj, v kozarce natrosite nekaj soli in jih okrasite z mineralnimi kamni, dodajte morda nekaj eteričnega olja rožmarina, sivke ali jasmina. Kadar izbirate opremo, poiščite ravne linije, lahko so nekoliko obrabljene, vsekakor pa posegajte po toplih barvah. Najbolj se skladata bela in temno modra, s katerima boste poskrbeli za urejenost in okusno opremljen dom.

LIMONA

Če obožujete vonj limone, naj v vašem domu ne manjka citrusov, kot tudi ne dreves citrusov. Obožujete sonce, tople barve in red ter ste tudi zelo organizirani. Vonj je koristen predvsem pri razmišljanju in v času študija, saj boste ostali dlje časa budni, hkrati boste zmanjšali stres.

CVETLIČNI VONJ

Cvetlične vonje, med katere prištevamo vonj vrtnice, šmarnice, lilije in tudi vanilje, obožujejo predvsem romantiki. Ti domovi so lično opremljeni, navadno v njih prevladuje barva lesa, ne manjka pa niti mehkih pregrinjal. Pomembno jim je, da so predmeti lično razporejeni po prostoru, da se na vsakem koraku počutijo ljubljene in varne.