Tekmovanje

Najboljša tožba in odgovor letos Ljubljančanom

G.T.
15. 12. 2017, 21.00
Deli članek:

Tradicionalno tekmovanje študentov mariborske, ljubljanske in novogoriške pravne fakultete iz znanja civilnega procesnega in materialnega prava za najboljše knjižne nagrade

Krakiz komunikacije
Tekmovalci so svoje izdelke zagovarjali pred senati, ki jih sestavljajo priznani strokovnjaki iz prakse.

Pravna fakulteta v Mariboru je pod vodstvom dekanice dr. Vesne Rijavec, dr. Tjaše Ivanc, Denisa Baghrizabehija in Denisa Magyara gostila tekmovanje študentov z naslovom Študentska pravda. Na srečanju pedagoške, simulacijske in kompetitivne narave pa študentje nastopajo v vlogi odvetnikov.

Krakiz komunikacije
Skupinska fotografija finalistov tekmovanja in organizatorjev.

NESREČA SAMOVOZEČEGA VOZILA

Vsebina oziroma simulacija je tokrat vključevala primer prometne nesreče samovozečega vozila. Študenti so skozi interpretacije našega pravnega reda iskali odgovore glede odgovornosti v primeru takšne prometne nesreče; srečali so se z vrsto pravnih vprašanj, med drugim tudi glede mednarodne pristojnosti, saj je v simulaciji šlo za tujega izdelovalca samovozečega vozila, škodni dogodek pa se je pripetil v Mariboru. Vožnja v načinu avtopilota bi glede na trenutno ureditev v slovenskem pravu lahko bila protipravna (voznik mora imeti vozilo ves čas pod nadzorom), tekmovalce pa se je prav zato spodbujalo tudi k razmišljanju o odgovornosti umetne inteligence. Ker področje ni izrecno pravno regulirano, je pravna argumentacija tekmovalcev zahtevala ne samo znanje prava, temveč med drugim tudi poznavanje trenutnih zmožnosti informacijskih tehnologij.

Krakiz komunikacije
Študenti so skozi interpretacije našega pravnega reda iskali odgovore glede odgovornosti v primeru takšne prometne nesreče.

 V FINALU MARIBORČANI IN LJUBLJANČANI

V finalu je bila med ekipama pravnih fakultet univerz v Mariboru in Ljubljani najprepričljivejša slednja, ki je nastopila v vlogi tožnika. S pravnimi argumenti ji je najbolj uspelo prepričati sodni senat v sestavi podpredsednice Okrožnega sodišča v Mariboru dr. Urške Kežmah, odvetnice Vesne Gorjup Zupančič in odvetnika Andreja Poharja. Glede na postavljene kriterije je izvedla namreč najbolje pravno in tudi sicer utemeljeno predstavitev.