Zanimivosti

Miklavževa vreča takšna kot nekoč, zakladnica dobrot

Lara Jelen
4. 12. 2017, 21.00
Deli članek:

Darila, ki jih tradicionalno prinaša Miklavž, so skromna. Čeprav se zadnja leta tega ne upošteva več toliko, pa je lahko ravno takšno obdarovanje največ, kar lahko damo otrokom.

Profimedia
V Miklavževi vreči nikoli ne manjkajo čokoladni miklavž, klementine ali pomaranče, suho sadje in kvašeni parkelj, ponekod pa je navada, da se zraven podari še celi rožič.

Skromnost je v času, ko nas družba uči, da smo neprestano nezadovoljni in nepotešeni, lepa vrlina. Sploh če ima otrok dovolj vseh dobrin, bo tipična Miklavževa vreča povsem zadostno darilo. In kam naj se Miklavž odpravi po nakupih?

Po rožič se lahko odpravite v Spar, kjer ga prodajajo po 2,99 evra na kilogram. Otrok morda res ne bo vedel, kaj naj z njim počne, a je ravno to odlična priložnost, da skupaj preživite nekaj kvalitetnega časa in iz rožiča pripravite okusno sladico. Obstaja velika verjetnost, da se bodo najmlajši takšnih trenutkov spominjali veliko bolj kot igrač, ki so jih dobili ob tej priložnosti.

Najcenejše ni nujno najslabše, posebno pri agrumih je vredno zapraviti kakšen evro več in kupiti takšne iz ekološke pridelave.

KLEMENTINE IN POMARANČE

Klementine, mandarine ali pomaranče so nepogrešljive v Miklavževi vreči. Kilogram klementin po najnižji ceni prodajajo v trgovinah Eurospin, in sicer po 0,85 evra. V Tušu boste za enako količino plačali 0,95 evra, v Mercatorju pa skoraj dvakrat več – 1,49 evra.
Tudi za pomaranče boste v Mercatorju plačali skoraj dvakrat več kot v Eurospinu. Dva kilograma pakiranih pomaranč namreč v Mercatorju staneta 2,89 evra, v Eurospinu 1,50 evra. V trgovinah Hofer si lahko medtem s pomarančami napolnite 10-litrsko vedro. Za polno vedro pomaranč (približno šest kilogramov) boste odšteli 3,99 evra.

V Miklavževi vreči nikoli ne manjkajo čokoladni miklavž, klementine ali pomaranče, suho sadje in kvašeni parkelj, ponekod pa je navada, da se zraven podari še celi rožič.

PRIMERJAVA CEN

Kaj pa cena parkljev? V Eurospinu boste zanj plačali 0,69 evra, v Tušu 0,89 evra (parkelj Žito), v Mercatorju pa 0,99 evra (masleni parkelj, Pekarna Grosuplje).

Najcenejše dateljne smo našli v trgovini Jager (Kalifa, 200 gramov, 0,79 evra) in v Sparu (Odlično, 250 gramov, 0,89 evra). V Tušu 200 gramov dateljnov brez koščic, znamke Fruit Your Life, stane 1,19 evra (akcijska cena), medtem ko Mercatorju 2,55 evra.

Ostane samo še čokoladni miklavž. V Jagru ga dobite za 0,79 evra (100 g), v Mercatorju za 0,89 evra (100 g, Riegelein) in za isto ceno tudi v Tušu, le da je tam 120-gramski.

Najugodneje boste prišli skozi, če so bili vaši otroci letos poredni. Saj se spomnite, kaj prinese Miklavž takšnim otrokom, kajne?