Izstrelitev

Elon Musk bo v vesolje poslal svojega ljubljenčka

J.P.
4. 12. 2017, 10.06
Posodobljeno: 4. 12. 2017, 10.14
Deli članek:

Prvi mož podjetja SpaceX je razkril, kdaj bo prvič poletela nosilna raketa Falcon Heavy – v Marsovo orbito jo bodo poslali naslednji mesec. Z vzletne ploščadi, s katere je v vesolje romala odprava Apollo 11.

Profimedia
Ilustracija izstrelitve podjetja SpaceX

S seboj bo proti rdečemu planetu ponesla njegov osebni avtomobil, kajpak znamke Tesla. Roadster bo skozi vsemirje plul ob spremljavi skladbe Space Oddity, katere avtor in izvajalec je David Bowie. Elon Musk pričakuje, da bo njegov jekleni konjiček v vesolju preživel milijardo let, če se raketi na poti proti Marsu le ne bo primerila kakšna nezgoda.

Profimedia

Večkrat prestavljena izstrelitev

Vendar pa poznavalci svarijo pred previsokimi pričakovanji. Podjetje je izstrelitev že prestavilo – sprva so merili na poletje, nato izbrali november in za njim še december. Na zadnji dan novembra je postalo znano, da je izstrelitev spet prestavljena, tokrat na začetek prihodnjega leta.

Musk je pred časom priznal, da dopušča možnost, da raketa ob prvi izstrelitvi ne bo dosegla zastavljenega cilja. Očitno se je sprijaznil, da bi lahko njegov avtomobil doletela prerana smrt.